Roadburn 2008

Ouderwets loodzwaar

On Stage 07-05-2008 15:02

Het zat de organisatoren van het jaarlijkse Roadburn festival in het Tilburgse 013 niet mee. In de aanloop naar het festival zegden enkele belangrijke namen als Electric Wizard af en een week voor het festival besloot zanger-gitarist Tom Gabriel Fischer uit Celtic Frost te stappen, waardoor de headliner wegviel.

Bijgelovigen zullen het eraan toeschrijven dat het de dertiende editie van het prestigieuze festival betrof. Roadburn ging op donderdag 17 april met enkele sterke vervangers van start met een Pre-Heat en werd op zondag afgesloten met een Afterburner. Gitarist was bij de twee hoofddagen, de vrijdag en zaterdag. Twee dagen vol John Lennon-zonnebrillen, Orange versterkers, SG’s, wietlucht, Black Sabbath-verering en loodzware riffs.

Op vrijdag openden de Amerikanen van Danava in de kleine zaal, voor de gelegenheid Green Room geheten. De jonge band ziet eruit alsof ze direct uit de jaren zeventig is komen overvliegen, met zanger-gitarist Dusty Sparkles als Jimmy Page look-a-like. Muzikaal borduurt de band duidelijk voort op Black Sabbath, maar noise-samples en keyboards zorgen voor een extra psychedelisch tintje. De Texaanse stonerrockband Blood of the Sun, rond drummer Henry Vasquez, opende in de grote zaal met een stevige show en enkele hoogstandjes van gitarist Eric Schmidt, maar de muziek overtuigde te weinig voor een volledig uur.

Overtuigender waren de Zweden van Witchcraft, die heavy metal in de stijl van Black Sabbath en vooral Pentagram spelen. Het jonge viertal, al voor de derde keer op Roadburn, wist de dreigende doom vrij vrolijk te brengen, zonder afbreuk aan de muziek te doen. Geheel in dezelfde muzikale lijn zit Trouble, dat in de jaren zeventig gezien werd als een christelijke tegenhanger van Black Sabbath. De Amerikanen gaven een sterk optreden, al begint het uiterlijk van de bandleden in combinatie met de harmonieën waarbij gitaristen Bruce Franklin en Rick Wartell met de ruggen tegen elkaar de gitaren in de lucht steken, enigszins Spinal Tap-achtig over te komen.

Tegenvallers van de dag waren headliner Isis, dat een ongeïnspireerde en veel te korte show speelde en Scott Kelly van Neurosis, die akoestisch compleet door de mand viel.

Zaterdag
Een opvallende naam op het affiche van Roadburn was de technische grindcoreband Cephalic Carnage, dat voor de gelegenheid enthousiast en overtuigend hun complete doomalbum ‘Halls Of Amenti’ uitvoerde. De Japanse Orange-aanbidders van Boris vielen daarna na een veel te lange soundcheck compleet in het niets. Beter stonden de Roadburn-bezoekers die de overvolle Bat Cave in waren gegaan om het Canadese duo Nadja te zien spelen. Hun geluid is erg experimenteel, met veel elektronica, maar vooral ontiegelijk zwaar en valt te omschrijven als ambientdoom. Bassiste Leah Buckareff legde een basis van gepantserd beton met haar loodzware bastonen, waarover gitarist Aidan Baker met hoog resonerend gitaarspel voorzichtig een melodie opbouwde.

In de grote zaal maakten de Zweden van Cult Of Luna hun live-reputatie meer dan waar met een fenomenale show. De band zette een muur van postrock en doom neer, voorgebracht door drie gitaristen, een bassist, een zanger, een toetsenist en twee drummers. Niet alleen de zaal, maar ook de band ging compleet op in de muziek. Ongetwijfeld een van de beste optredens van het festival. Vervolgens had de Noorse vikingmetalband Enslaved de opdracht het publiek Celtic Frost te doen vergeten als headliner. Ondanks een halfvolle zaal speelde de band vol overgave, waarbij ze zich concentreerden op het zwaardere werk van de albums ‘Ruun’ en ‘Isa’.

Afsluiter in de grote zaal was Acid Mothers Guru, een samensmelting van de bands Acid Mothers Temple en Guru Guru. Op een afzichtelijke koploze gitaar jamde gitarist Kawabata Makoto zeer experimenteel en psychedelisch, terwijl drummers Shimura Koji en Mani Neumeier een spectaculaire drumshow gaven die zich met losse bekkens en rare drumopstellingen over het hele podium uitstrekte.
zoeken
zoeken