Boeiende clinics Larry Carlton

'Mr. 335' in Den Haag en Nijmegen

On Stage 01-12-2009 22:23

Op maandag 23 november jl. verzamelden zo’n 70 gitaarliefhebbers zich in Musicon in Den Haag om 'Mr. 335', oftewel de Amerikaanse meestergitarist Larry Carlton, aan het werk te zien. Carlton, op tournee door Europa, maakte een tweetal avonden in zijn agenda vrij voor clinics in Den Haag en Nijmegen (24 november).

Natuurlijk nam Carlton uitgebreid de tijd om mee te spelen met een stapel backingtracks, maar hij wist zijn publiek ook te boeien met verhalen over zijn techniek, het werken met Steely Dan, zijn duizenden studiosessies en zijn muzikale idolen (John Coltrane en Johnny Smith). Carlton bleek een vriendelijke man en niet zonder zelfspot; zo struikelde hij zelf over zijn zorgvuldig opnieuw ingestudeerde, allerberoemdste solo op Steely Dans Kid Charlemagne.

Ook vertelde hij regelmatig lange tijd zijn gitaar niet aan te raken, omdat hij dan fris en vol nieuwe ideeën weer muzikaal aan de slag kan gaan. “Muziek gaat boven techniek”, aldus Carlton, die vertelde zijn sociale leven, zijn familie en vissen minstens zo belangrijk te vinden als zijn gitaar.

Volgend jaar verschijnt er een dvd van Larry Carlton onder de naam 'Larry Carlton's 335 Improv', waarop Carlton zijn systeem van muzikale akkoordvervangingen uitlegt. Tijdens de clinic vertelde hij dat hij tijdens het soleren over bijvoorbeeld een G akkoord ook akkoordtonen van D en zelfs A gebruikt voor een spannender klank.

Robbert van der Ende van Max Guitars vertelde ons dat hij het komende jaar regelmatig van dit soort avonden zal gaan organiseren. Wij houden hem daaraan!
zoeken
zoeken