Acoustic Strings 2008

Festival vol sfeer en humor

On Stage 20-06-2008 17:45

Acoustic Strings 2008 gaat de geschiedenis in als een zeer inspirerend evenement. Het Hoftheater in Raalte was de 19e en 20e april gevuld met een sfeer van humor, saamhorigheid, muzikaliteit en ook een beetje weemoed. Weemoed omdat Tommy Emmanuel, die Acoustic Strings vanaf dag één opluisterde met zijn aanwezigheid, er dit jaar voor het laatst bij kon zijn. Zijn gezondheid laat het niet toe dat hij doorgaat in het tempo van 365 optredens per jaar.

De organisatie zal ongetwijfeld meer stress gekend hebben dan andere jaren, omdat één van de grote namen Biréli Lagrene niet op kwam dagen voor het zaterdagnachtconcert. De man verkoos het om in Parijs te blijven wegens ‘ziekte’ (lees: alcohol en aantrekkelijk gezelschap). Een stunt die de Fransman al vaker geflikt heeft.

Geen nood voor de massaal aangetreden bezoekers, want Biréli’s ‘sparring partner’ Sylvain Luc was er wel en hij toverde dingen uit zijn Godin die veel bewondering afdwongen. Samen met Richard Smith (die ’s middags nog niet wist dat hij ’s avonds zou spelen!) werd de melodie weer wat teruggehaald, wat voor de níet-jazzliefhebbers wel prettig was.

Na de pauze kwam Tommy Emmanuel de boel nog meer opvrolijken. Speciaal voor de organisatie in Raalte maakte hij een uitzondering om nog na een avondconcert in Steenwijk, de show te komen redden in het Hoftheater. Samen met Smith en Luc (die volgens Tommy ‘meer akkoorden in zijn gitaar heeft dan hij’) werd het een avond/nacht om niet licht te vergeten!

De zondag van de beurs passeerde in de aangename sfeer die je ervaart als je een héél korte nacht hebt gehad en daarna veel prachtige indrukken binnenkrijgt. Veel moois dit jaar van o.a. Sacksioni en Fellowship of Acoustics, beiden stip ik even aan omdat hier de crème de la crème te zien was op akoestisch gitaargebied. Mooie optredens in het theater, waaronder natuurlijk Tommy, maar ook Boris Dujmovic - de winnaar van de talentenjacht ‘Demo Day’ die zaterdag in naam van sponsor I Talk Guitar (bezoek vooral eens hun website) plaatsvond - liet een goede indruk achter.

Wie écht iedereen op het festival overdonderde met zijn talent was Gareth Pearson. Deze net 19 jaar geworden Welshman speelt krap viereneenhalf jaar gitaar. Een vlammend optreden vol prachtige muziek en grappen, gelardeerd met capriolen die doen denken aan een jonge Pete Townshend, zorgde voor een verpletterende indruk. Niet voor niets is deze jongen volgend jaar de hoofdact van het festival. Een waardige opvolger van Tommy Emmanuel als publiekstrekker! Zie onder:

’s Avonds speelde the mighty Tommy voor een volgepakte zaal. Het publiek was er getuige van dat de sympathieke Australiër benoemd werd tot ambassadeur van Raalte, vanwege zijn grote verdienstelijkheid bij het ‘op de kaart zetten van Raalte’. Een mooi moment aan het begin van een onvergetelijke avond vol heerlijke gitaarklanken. Het werd weer erg laat, maar wat ons betreft had het nog uren mogen duren!

zoeken
zoeken