aanmelden
Joost Zoeteman speelt Barney Kessel
Een ode aan een meestergitarist
On Stage 06-02-2012 00:21
Gitarist Joost Zoeteman bracht in 2011 de cd 'Salute to Barney Kessel' uit, op het album bijgestaan door contrabassist Taeke Stol. Een negen nummers tellende ode aan een van Zoetemans grootste inspiratiebronnen, en aan de in 2004 overleden gitarist die meer dan 1000 officieel uitgebrachte opnames maakte. Barney Kessel is een van die relatief onbekende muzikanten van wie zijn licks wereldwijd elke dag door velen gespeeld worden, vaak zonder het te weten. Op een zondagmiddag in januari 2012 speelde het duo met drummer Wim de Vries in Leusden. Wij filmden, spraken met Zoeteman en werden aangenaam verrast door zijn spel en het geluid van zijn Gibson L7 uit 1944.

Dat Barney Kessel tot Zoetemans grootste helden behoort is met het uitbrengen van de hommage 'Salute to Barney Kessel' geen verrassing. Voorheen vooral bekend als gypsy- en zigeunermuziekgitarist slaat Zoeteman steeds vaker de wegen van jazz en Braziliaanse muziek in. En probeert hij meer diepte en variatie te vinden in zijn spel. Terug te horen op het album maar live nog sterker en breder zoals in de video's bij dit artikel te zien is.

Barney Kessel
Als je je ook maar even verdiept in het werk van de in 1923 geboren Amerikaanse gitarist dan merk je al snel dat er een historisch tijdpad voor je opent. Barney Kessel was tijdens zijn leven voor een groot deel studiomuzikant en speelde tot aan zijn dood met onnoemelijk veel grote namen uit vrijwel alle moderne muziekstromingen. De invloed van de artiesten die Kessels gitaarwerk op hun albums wilden is nog elke dag te horen in pop, jazz, soul en zelfs rock. Niet alleen speelde hij met Charlie Parker, Billy Holiday, Ben Webster en Oscar Peterson, ook speelde hij meerdere albums in voor Elvis Presley, Sam Cooke en -nog breder- The Beach Boys. Het is bijna vreemd te noemen dat een gitarist nog niet eerder op het idee is gekomen om een ode aan Kessel op plaat uit te brengen.

In het video-interview legt Zoeteman onder andere uit waarom hij Kessel zo hoog heeft staan. Natuurlijk vertelt hij meer over zijn spullen, zijn eigen werk en waar je het beste kunt beginnen als je meer over Barney Kessel wilt leren. De live video's van het optreden staan bol van Zoetemans gitaarwerk, inclusief de door Kessel geschreven klassiekers Basie’s Blues, Be Deedle De Do en Sweet Baby. Om het artikel compleet te maken vind je ook video's met solo's van Taeke Stol en drummer Wim de Vries.

video player
Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com