Vox Virage

De terugkeer van Vox gitaren

Merknieuws 25-01-2008 15:15

Vox heeft zich vanaf eind jaren ’50 tot heden weten te handhaven als versterkermerk, maar de gitaren hadden een veel moeilijker leven: sinds 1988 is er zelfs geen instrument meer gemaakt met het Vox logo op de kop. Maar daar komt verandering in: op de NAMM beurs presenteerde Vox in januari twee gloednieuwe modellen, de Virage SC en DC.

De nieuwe gitaren zijn geen reissues van oude modellen, maar door een team onder leiding van Rich Lasner ontworpen. Lasner is een bekende naam in de gitaarbranche: zo stond hij aan de wieg van de Ibanez JEM en Yamaha Pacifica en was hij de laatste jaren werkzaam bij Line 6. Eerder was hij directeur van Modulus Graphite, bekend van de bassen met een hals van koolstofvezel. Tijdens zijn periode bij Line 6 vroeg Lasner zich regelmatig af welk gitaarloos merk in staat zou zijn een gitaar te lanceren. De naam die als eerste naar boven kwam was Vox. Lasner benaderde Korg - eigenaar van het Vox merk - en kreeg groen licht om de gitaren te ontwikkelen.

Beide Virages zijn in wezen hollowbody’s met twee centrale blokstrips waar de brug en de elementen op bevestigd zijn. Deze elementen zijn humbuckers met drie spoelen, die te schakelen zijn voor een humbucker-, P-90- of enkelspoelssound. Er is tevens een nieuw brugontwerp toegepast, plus een afwijkende mensuur van 638,2 mm (25,125 inch) voor meer helderheid maar minder snaarspanning.

De gitaren ogen traditioneel, maar zijn dus wel degelijk innovatief. De Virages zullen door Fuki Gen Gakki in Japan gemaakt worden, de beroemde fabriek waar ook instrumenten van Fender Japan en Ibanez vandaan komen. De eerste exemplaren worden in het voorjaar verwacht.

Meer info: www.voerman.nl
zoeken
zoeken