Test van het Laney Ironheart Foundry Loudpedal

Let’s get loud met dit amp-pedal!

Merknieuws 14-02-2024 12:02

Het is de nieuwste trend: een versterker in de vorm van een pedaal. Laney heeft deze stap ook genomen en legt de bekende Ironheart versterker aan je voeten. Gitarist testte het amp-pedal!


tekst Gertjan Smit

De Loudpedal is een tweekanaals versterker van maar liefst 60 watt. Naast de twee kanalen beschikt het pedaal ook over een ingebouwde boost. De kanalen hebben elk een eigen gain- en volumeregelaar en delen een driebandsequalizer. Met de eerste voetschakelaar wissel je tussen de twee kanalen, met de tweede schakel je de boost in of uit. Bij beide kanalen kun je ook nog eens door middel van een minischakelaar kiezen uit verschillende voicings. Voor kanaal één zijn dat clean, rhythm en lead en voor twee dark en bright.

De Ironheart Foundry is een complete analoge versterker zonder allerlei toeters en bellen, maar beschikt wel over een paar extra mogelijkheden die het pedaal multi-inzetbaar maken. Naast de enkele speakeruitgang, die met minimaal 8 ohm belast moet worden, is er een direct out (xlr) met een schakelbare speakersimulatie en groundlift. Verder zijn er een aux in en een hoofdtelefoonuitgang en is er een effectloop waarvan je de send ook direct op een versterker kunt aansluiten zodat je de Loudpedal als los drivepedaal kunt gebruiken.


Geluid
Het eerste kanaal is het cleane kanaal en klinkt vol en helder. Met de gain vanaf ongeveer de helft krijgt je geluid al een licht randje en helemaal opengedraaid krijg je een stevige volle drive. Met de minischakelaar in de rhythm- of leadstand krijgt je geluid wat meer gain en compressie waarbij het karakter van het kanaal intact blijft.

Voor een moderne distortion is er het tweede kanaal. Dit beschikt over meer dan genoeg gain voor de meeste rock- en metalgitaristen. Heb je toch een tandje meer nodig, bijvoorbeeld voor solo’s, dan is daar de ingebouwde boost. Deze is voor de voorversterker geplaatst en zorgt dus voor meer verzadiging en niet meer volume. De boost werkt overigens gewoon op beide kanalen. De dark- en bright-voicing zijn zoals verwacht een hoog- een laagfilter en werken erg goed om een donker klinkende gitaar wat op te peppen of een heldere gitaar juist wat te temmen.


Conclusie
Ten eerste klinkt de Ironheart Foundry Loudpedal te gek. Het is haast niet voor te stellen dat dat geluid uit zo’n compact pedaaltje komt. Daarnaast is hij ook nog eens multi-inzetbaar. Gewoon als versterker met een losse speakerkast, maar je kunt hem ook direct op de PA aansluiten of op je daw om opnames te maken. Verder kun je er overal in stilte mee oefenen dankzij de aux in en hoofdtelefoonaansluiting en is hij ook nog eens als een los drivepedaal te gebruiken. Kijk je dan naar de prijs, dan kun je niet anders dan concluderen dat je heel veel pedaal voor je geld krijgt. Ik zeg doen.


LANEY IRONHEART FOUNDRY LOUDPEDAL

Richtprijs: € 259,-
Land van herkomst: China
Type: analoge versterker in pedaalvorm
Vermogen: 60 watt
Afmetingen: 6,2 x 15,1 x 12,4 cm
Gewicht: 1,05 kg
Behuizing: aluminium/staal
Kanalen: 2
Bediening: 2x volume, 2x gain, bass, middle, treble, boost, clean/rhythm/lead- en dark/bright-minischakelaar, kanaal- en boostvoetschakelaar
Aansluitingen: speaker out (minimaal 8 ohm), effectloop/line out, DI out (xlr) met speakersimulatie en groundlift, phones, aux in

Distributie: EMD, Brussel (B), tel. (0032) (0)2 7450970
Website: emdmusic.com

De test is eerder verschenen in Gitarist 388, juli 2023. 
Download de pdf van de test hier

Check ook de demovideo van Laney: 

zoeken
zoeken