Jet Harris overleden

Shadows-bassist verliest strijd tegen keelkanker

Muzieknieuws 22-03-2011 21:40

Jet Harris, de eerste bassist van de legendarische Engelse band The Shadows, is op 71-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van keelkanker.

Jet Harris werd geboren als Terence Harris, maar kreeg zijn bijnaam doordat hij op school sneller kon sprinten dan de rest. In 1958 ging hij bij Cliff Richards begeleidingsband The Drifters spelen. Al snel suggereerde de bassist deze naam te veranderen in The Shadows. “Jet was precies wat The Shadows en ik nodig hadden,” vertelt Richard. “Een ruggengraat die ons geluid bij elkaar hield.”

Erg lang hield Harris het niet uit bij The Shadows, want na een ruzie verliet hij de band in 1962. Zijn meest succesvolle soloproject is ‘Diamonds And Other Gems’. Hij nam dat album op met drummer Tony Meehan, een ander voormalig lid van The Shadows. Het titelnummer was de eerste single met een bassolo die de nummer 1-positie haalde in de Engelse hitlijsten. Harris was in 1958 een van de eerste Europeanen die een Fender Precision Bass bespeelde.

De verdiensten van Jet Harris bleven niet onopgemerkt. Hij sleepte veel prijzen binnen in zijn lange muzikale loopbaan. In 1998 kreeg hij een Fender Lifetime Achievement Award voor zijn bijdrage aan de populariteit van de basgitaar in Engeland. Vorig jaar nog werd hij officieel benoemd als Member of the Order of the British Empire (MBE) voor zijn bijdrage aan de muziek.

Bekijk Jet Harris hieronder in actie met Cliff Richard & The Shadows in 1958:

zoeken
zoeken