Bintangs vieren 50-jarig bestaan

‘Fifty-Fifty’ boek, cd, dvd, lp & concert

Muzieknieuws 26-01-2011 08:42

Op 26 februari 2011 vindt in Paradiso in Amsterdam een Bintangs-happening plaats. Op deze avond worden het jubileumboek (met live-cd) ‘Fifty-Fifty’, een nieuwe live-cd/dvd en 10” live-lp gepresenteerd. Elke geluidsdrager heeft een eigen tracklist. Het repertoire bestaat uit Bintangs-klassiekers uit heden en verleden, aangevuld met 3 nieuwe nummers.

De Bintangs werden in 1961 opgericht door Frank Kraaijeveld als een ruige, stevige rhythm and bluesband. Zanger Gus Pleines kwam bij de band en voegde met zijn Mick Jagger-achtige stemgeluid een nieuwe dimensie toe. De Bintangs scoorden top10-hits met o.a. Travelin’in The USA, Ridin’on The L&N en Snake In The Grass en stonden in het voorprogramma van onder meer The Rolling Stones en The Kinks.

Grote festivals als Rock Werchter, Parkpop en Arrow Rock werden aangedaan en in 1975 verscheen het klassieke Bintangs-album ‘Genuine Bull’. In 2009 verscheen er van dit album een ‘Deluxe Edition’ met uitgebreid boekwerk en 22 bonustracks. In hetzelfde jaar zag de laatste cd ‘Fire And Iron’ het levenslicht: dampende, stevige en gruizige rock, wars van alle trends en rechtstreeks vanuit de onderbuik.

Het boek ‘Fifty-Fifty’ beschrijft 50 jaar Bintangs: 50 jaar Nederrockgeschiedenis in 50 korte verhalen. Frank Kraaijeveld verhaalt over een band ‘on the road’, fraai vormgegeven en geïllustreerd met prachtige foto’s. Bij de live-cd is een dvd gevoegd die de aanloop naar het feest in Paradiso in beeld brengt, waar een chronologisch overzicht van het omvangrijke Bintangs-repertoire wordt gespeeld.

Met een bezetting uit vroegere tijden wordt een doorsnede van het repertoire tot 1974 gebracht. Vervolgens gaat de huidige bezetting verder met het werk tot heden. Sinds 2004 speelt de band in de volgende samenstelling: Frank Kraaijeveld (bas, zang), Maarten Ibelings (gitaar, ex-Bad to the Bone ), Gerben Ibelings (drums, ex-Tröckener Kecks) en Dagomar Jansen (gitaar, slide, mondorgel, zang).
zoeken
zoeken