Albert Lee en Al Di Meola naar Nederland

Gitaarmeesters in Bergen op Zoom en Middelburg

Muzieknieuws 20-05-2010 11:25

Op maandag 24 mei, tweede pinksterdag, spelen er twee gitaargroten in Nederland. Op het Crossroads Festival in Vestzaktheater Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom maakt de Britse countrygitarist Albert Lee zijn opwachting. Jazzrockgitarist Al Di Meola is dezelfde middag te bewonderen op het International Jazzfestival in Middelburg.

Albert Lee verzorgt als hoofdact van het Crossroads Festival een optreden van anderhalf uur, samen met zijn band Hogan’s Heroes. De bekende chickenpicker speelde in zijn lange carrière met onder meer Eric Clapton, Jackson Browne, Joe Cocker, Emmylou Harris, The Everly Brothers, Bo Diddley, Rodney Crowell, Jimmy Page, Sheryl Crow en Jerry Lee Lewis.



Een andere grote naam op dit festival is de Amerikaanse zanger-gitarist Grayson Capps. Op het speciale singer-songwriterpodium zijn vier acts te zien: folk- en bluegrass-zangeres Jenny Whiteley, countryzangeres Sarah MacDougall (beiden uit Canada), de Amerikaanse folkrockveteraan Matt Keating en de Nederlandse band Allez Soldaat. Bij Allez Soldaat speelt oud-profvoetballer Björn van der Doelen (PSV) gitaar.

Tijdens het International Jazzfestival op het Abdijplein in Middelburg is ’s middags eerst Jan Menu’s Mulligan Moods te zien. Met deze nieuwe band brengt de Zeeuwse baritonsaxofonist Jan Menu een ode aan Gerry Mulligan, waarin de West Coast-jazz van de late jaren ‘50 herleeft. Met Jesse van Ruller op gitaar en Clemens van der Feen op contrabas.

Hierna volgt een optreden van Al Di Meola’s World Sinfonia. Al sinds zijn doorbraak in 1974, met de archetypische jazzrockformatie Return to Forever van Chick Corea (ook met bassist Stanley Clarke), grossiert Di Meola in ongekend gitaristisch krachtsvertoon. In 1980 bereikte dit een hoogtepunt in het akoestische trio met Paco de Lucia en John McLaughlin.

World Sinfonia, met onder meer bassist Victor Miranda, borduurt in zekere zin voort op dit trio: hoewel akoestisch, is het een uiterst dynamische jazzvariant, met invloeden uit latin en andere vormen van Zuid-Amerikaanse volksmuziek.



Meer informatie: www.crossroadsradio.nl & www.muziekpodiumzeeland.nl
zoeken
zoeken