Release van de Week: Robin Scherpen – For The Unseen

Vandaag verschenen: 24 februari 2023

Muzieknieuws 24-02-2023 14:34

Vandaag is het eerste soloalbum van klassiek gitarist en componist Robin Scherpen uitgekomen. De vaste gitarist van Herman van Veen verrast met een album vol melancholische melodieën waarin de potentie van zijn geliefde instrument volledig ten toon wordt gesteld.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

door Wiebe Vos 

Het album bevat elf neoklassieke gitaarcomposities die tot stand zijn gekomen in een periode waarin Robin herstellende was van een oogoperatie. Noodgedwongen besloot hij in het donker te componeren, ditmaal zonder zijn vertrouwde partituren, maar louter op gevoel. Juist door deze belemmeringen is For The Unseen een album geworden dat ongelooflijk puur klinkt. De muziek komt uit Robins hart, en dat is te horen!


Delicate instrumentatie
Het album opent met Still, een delicate instrumentatie die gekenmerkt wordt door een dynamische compositie. Maar de kwaliteit van Scherpen komt pas echt naar voren op Son. Een nummer waarin het net lijkt of je naast zijn gitaar zit, het is intiem, melancholisch, en vraagt naar meer.  Nummers als YM&W en Solos vinden kracht in het aanstekelijke speelplezier waarin Scherpen zijn composities overbrengt. Het is klassieke gitaar in zijn mooiste vorm. 

Bekijk de videoclip van Son hieronder waarin het sentiment van het nummer nog meer naar voren komt:

Ligconcert op het Bridge Guitar Festival
Robin Scherpen zal op zondagmiddag 14 mei te zien zijn bij de eerste editie van het Bridge Guitar Festival in Eindhoven. Hij geeft een concert in de Paterskerk, waarin het publiek liggend kan genieten van zijn nieuwe album. Het gaat bij Robin Scherpen namelijk niet om wat je ziet, maar om wat je hoort. Tickets zijn verkrijgbaar via de volgende link. 

Overige concerten van Robin Scherpen: Zo 12-3: Scheemda, Grasnapolsky; Za 18-3: Deventer, Festival Wetenschap van de Nacht; Do 23-3: Utrecht, TivoliVredenburg; Vr 24-3: Zwolle, Hedon; Vr 14-4 Rotterdam, Lantaren Venster


Luister het album hier.

 

 

zoeken
zoeken