aanmelden
Ventures-gitarist Nokie Edwards overleden
Amerikaan was een van de inspirators van de surfstijl
Muzieknieuws 14-03-2018 15:35
Op 12 maart overleed gitarist Nokie Edwards aan complicaties na een heupoperatie. Hij was 82 jaar. Edwards was het bekendst om zijn werk met instrumentalband The Ventures, met wie hij klassieke hits scoorde als Walk Don’t Run en Hawaii Five-0. Al kent het grote publiek zijn naam niet, zijn invloed op de elektrische gitaar strekt zich uit tot vele genres.

hoofdfoto: The Ventures met vooraan - nog op bas - Nokie Edwards

Geboren in 1935 in Lahoma, Oklahoma, begon Nole ‘Nokie’ Edwards op jonge leeftijd te spelen. Toen hij midden twintig was verhuisde hij naar de staat Washington, waar hij bij verschillende countrybands speelde, waaronder een met een jonge Buck Owens. Een toevallige ontmoeting met gitaristen Bob Bogle en Don Wilson leidde tot de vorming in 1959 van een nieuwe band die meer gericht was op instrumentale rock en pop. Onder de naam The Ventures en met Edwards op bas ging de groep van start.

Hun eerste album werd opgenomen in een thuisstudio en verscheen in 1960 met zulke lage verwachtingen dat de band niet eens op de cover te zien was. Verrassend genoeg leverde het een miljoenenverkopende single op: een cover van Johnny Smiths Walk Don' t Run. The Ventures' versie werd een gitaarjam voor duizenden garagebands die na hen kwamen.

video: The Ventures zijn tot de dag van vandaag erg populair in Japan. Hier spelen ze de surfklassieker Wipe Out, met flitsende leadbreaks van Nokie Edwards 

Tegen de tijd dat hun tweede album uitkwam, was Edwards overgestapt op gitaar en tot eind jaren zestig bracht de band een hele reeks succesalbums uit. Hun laatste grote singlehit was in 1968 Hawaii Five-0, de themesong van de gelijknamige tv-serie. Kort daarna verliet Edwards de band, maar zou in 1973 terugkeren om in 1984 weer te vertrekken.

Twangy geluid
Hoewel Edwards’  country- en steelgitaarachtige spel meer door country dan door pop en rock beïnvloed leek, heeft hij met zijn twangy geluid en staccato riffs duidelijk de weg geplaveid voor de Californische surfbands van de jaren zestig. Het was het de kracht en toon van Edwards' gitaar, licht vervormd en druipend van de reverb, die de band zijn karakteristieke geluid en uitstraling gaf.

Nokie Ewdards schreef ook Surf Rider (oorspronkelijk titel Sputnik) dat in de versie van de Lively Ones gebruikt werd door Quentin Tarantino voor de soundtrack van zijn filmhit Pulp Fiction.  

Mosrite
In het begin van de carrière van The Ventures speelde Nokie Edwards op een Fender Jazzmaster. In 1963 bracht de Californische gitaarfabrikant Mosrite een Ventures model uit gebaseerd op hun futuristisch uitziende Mark 1 model. Op de kop van deze gitaar stond naast het logo ‘The Ventures Model’ vermeld. Edwards en andere gitarist Don Wilson gingen op deze Mosrites spelen terwijl er voor bassist Bob Bogle ook een basuitvoering was.

 

Van 1963 tot 1968 was op de albumhoezen te lezen dat  The Ventures “exclusief” Mosrite gitaren gebruikten (The Ventures en ontwerper Semie Moseley waren partners in de distributie van deze instrumenten). Nadat hun contract met Moseley was afgelopen keerden The Ventures en Nokie Edwards terug naar Fender gitaren.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com