Marty Friedman en Gus G samen in De Boerderij

Shredfest in de gloria op 16 mei!

Muzieknieuws 19-04-2014 14:04

De Griekse gitaarheld Gus G, opvolger van Zakk Wylde bij Ozzy Osbourne, komt terug naar de Boerderij! Vorig jaar nog was hij te gast met zijn powermetalband Firewind, maar nu presenteert hij werk van zijn recent verschenen soloalbum. Op dezelfde avond treedt ook Marty Friedman op. Met tien jaar Megadeth op zak heeft deze een solide fanbasis in de metalwereld, maar zijn solowerk is altijd baanbrekend en uiterst progressief geweest.

 

Gus G. had er al een flinke historie op zitten met onder meer de Zweedse melodieuze deathmetalband Nightrage, de Duitse heavy metalband Mystic Prophecy en de clichémetal van het Zweedse Dream Evil toen hij in 2009 gevraagd werd om auditie te doen voor Ozzy. Inmiddels heeft het publiek hem in het hart gesloten als de vervanger van Zakk Wylde.

In Gitarist 269 (augustus 2013) vertelt Gus G over zijn beginjaren: “De reden waarom ik gitaar ben gaan spelen was Peter Frampton. Mijn vader had ‘Frampton Comes Alive!’ in huis. Daarna ben ik me gaan verdiepen in zwaardere muziek. Mijn leven veranderde toen ik een cassettebandje van Black Sabbaths ‘Master Of Reality’ kreeg. Die zware sound! Ik werd meteen groot fan van Tony Iommi. Een ander levensveranderend moment kwam toen een vriend me een bandje van Yngwie Malmsteen gaf. Toen ben ik heel erg into dat soort gitaristen geraakt.”

Yngwie-klonen zijn er echter al genoeg, vindt hij: “Ik wil met die vaardigheden heavier spelen. Als je vijftien, zestien jaar bent, is het goed om zoveel mogelijk verschillende muziek te absorberen. Toen ik al die licks leerde, mijn improvisatievermogen ontwikkelde en mijn oren trainde, luisterde ik naar iedereen. Van Stevie Ray Vaughan en Hendrix tot Paul Gilbert, Dimebag Darrell, Eric Peterson en Chuck Schuldiner.”

Kort geleden verscheen 'I Am The Fire', een bijzonder soloalbum van Gus G, waarop een keur aan gastzangers te horen is. Gitarist-medewerker Kevin Pasman schreef in Gitarist 277 (april 2014): "De vier nummers met meesterzanger Mats Levén zijn ronduit geweldig. Ook zonder instrumentaaltjes Vengeance (met David Ellefson) en Terrified (met Billy Sheehan) was ‘I Am The Fire’ een fantastische hardrockplaat geweest." En laat nu net Mats Levén met Gus G meekomen naar De Boerderij!

Marty Friedman is één van de meest invloedrijkste shredgitaristen uit de jaren '80. De Amerikaanse gitarist maakte naam in de band Cacophony, samen met Jason Becker, en zette zichzelf op de gitaarwereldkaart als een zeer eigenzinnig en technisch gitarist met soloalbum 'Dragon's Kiss'. Friedman speelde vervolgens bijna tien jaar lang bij één van de bekendste metalbands ter wereld: Megadeth.

De in Japan woonachtige Friedman verwijst veelvuldig naar de Japanse scifi- en gamescultuur. Zijn spel op album 'Tokyo Jukebox 2' werd in Gitarist 256 (juli 2012) omschreven als een schoolvoorbeeld van perfect uitgevoerde, opera-achtige shred. Psalmachtige melodieën, als Queen op Ritalin, met zieke technische solo's die in een seconde van jazz via funk naar metal met exotische toonladders gaan...

Op Youtube vind je korte video's van Friedman waarin hij bij elke song van de twee 'Tokyo Jukebox'-albums uitlegt hoe ze tot stand zijn gekomen. Voor een indruk van hoe de optredens van Friedman verlopen, hier een fanvideo uit Parijs van twee jaar terug:

zoeken
zoeken