Roadburn 2011: Afterburner set-ups

Welke spullen gebruiken de bands op 17 april?

Muzieknieuws 22-03-2011 15:31

Roadburn, hét festival voor stonerrock, doommetal en aanverwante genres op 14 t/m 16 april in Tilburg, was binnen een kwartier uitverkocht. Gelukkig kunnen liefhebbers van ruige gitaarriffs nog terecht op de Afterburner, dit jaar gebombardeerd tot een complete extra festival(zon)dag op 17 april in 013. Gitarist vroeg een aantal bands welke gitaarapparatuur zij gebruiken om hun geluid vorm te geven.

Roadburn begon in 1995 als spin-off van de Roadburn-website en is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende undergroundfestivals van Europa. De Afterburner legt sterk de nadruk op klassieke psychedelische rock, doom en stonerrock. “We zien het als een perfecte introductie van de essentie van Roadburn in één dag, maar natuurlijk is het ook bedoeld voor Roadburn-veteranen die na drie dagen nog steeds behoefte hebben aan meer”, aldus de organisatie.

In de Grote Zaal van 013 is Black Mountain de headliner. Deze psychedelische rockband uit het Canadese Vancouver is vooral geïnspireerd door Black Sabbath en de vroege Pink Floyd-albums. Gitarist-zanger Stephen McBean bespeelt voornamelijk een Gibson Les Paul over een Hiwatt Custom 50 versterker met een Marshall 4x12 kast en een Fender Silverface Twin Reverb. Zijn pedalenplank bevat een Keeley Comp, Fulltone Soul Bender, Keeley Time Machine Boost en een Boss SD-1 Super Overdrive.

De andere hoofdact is Dead Meadow uit Los Angeles. Zanger-gitarist Jason Simon laat met zijn Telecaster Plus over een Orange AD 140 HTC en een Orange 4x12 kast horen hoe zware psychedelische rock gespeeld moet worden. De overige acts in de Grote Zaal zijn het Japanse Coffins (death/doommetal), de Amerikaanse southern sludgemetalband Sourvein en Blood Farmers (heavy doom) uit New York.

Hoofdact in de Kleine Zaal van 013 is het Limburgse Sungrazer, dat 75 minuten krijgt om het publiek plat te spelen. Het trio maakt psychedelische rock die leunt op traditionele stonerrock. Hiervoor gebruikt gitarist-zanger Rutger Smeets een Fender Telecaster Thinline ’72 over twee Fender Blues Deluxe versterkers.

Rutgers effectpedalen zijn een Morley Wah, Boss TR-2 Tremolo, Roland Space Echo en een Boss DD-7 Delay. Vanaf daar wordt het signaal stereo gemaakt en door twee Electro-Harmonix Big Muff fuzzpedalen naar de twee versterkers gestuurd. Voor één van de twee versterkers zit er nog een Boss BF-3 flangerpedaal tussen de DD-7 en de Big Muff. Smeets gebruikt tot slot een Little Lehle II Looper Switcher om beide fuzzpedalen te bedienen.

Bassist-zanger Sander Haagmans gebruikt een Rickenbacker 4001 over een Ampeg SVT Blue Line uit 1969 en een Q-tron Envelope Filter. Sungrazer dook begin maart de studio in voor hun tweede album ‘Mirador’, dat dit voorjaar moet verschijnen.

Bekijk hier Sungrazer aan het werk in de studio:

En bekijk ze hier live op Pinkpop 2010:

zoeken
zoeken