Izhar Elias ontvangt Nederlandse Muziekprijs

Klassieke muziekprijs voor het eerst naar gitarist

Muzieknieuws 27-01-2011 16:03

Gitarist Izhar Elias ontvangt op 20 maart de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan jonge klassieke musici wordt toegekend. Het is voor het eerst in de 30-jarige geschiedenis van de Nederlandse Muziekprijs dat deze naar een gitarist gaat.

De prestigieuze prijs wordt tijdens een concert met het Residentie Orkest onder leiding van de Peruaanse dirigent Miguel Harth-Bedoya in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag aan Elias uitgereikt. In een Spaans programma soleert hij daar in het ‘Concierto de Aranjuez’ van Joaquín Rodrigo.

De Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs adviseert na een afsluitend tentamen aan de Raad van Bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs daadwerkelijk kan worden toegekend. "Zijn integere muzikaliteit en zijn grote virtuositeit weet hij te combineren met een overtuigende presentatie. Izhar Elias is een aanwinst voor het muziekleven", aldus de commissie.

Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat en waarin gewerkt wordt met de beste musici uit binnen- en buitenland. Elias is dit seizoen de derde laureaat die de Nederlandse Muziekprijs ontvangt. Eerder ontvingen saxofonist Ties Mellema en blokfluitist Erik Bosgraaf - met wie Elias een duo vormt - de prijs.

Volgens Izhar Elias (1977) is de prijs van groot belang voor zijn ontwikkeling: "Met de Nederlandse Muziekprijs heb ik grenzen kunnen verkennen en mijn eigen persoonlijke stijl verder kunnen uitdiepen, waardoor ik een completer musicus ben geworden." Voor zijn cd’s ‘Omaggio a Guadagnini’ en ‘Semiramide’, ingespeeld met zijn unieke Guadagnini gitaar uit 1812, ontving Elias lovende kritieken in de internationale pers.

zoeken
zoeken