Steve Vai Festival in Groningen

Samenwerking met Noord Nederlands Orkest

Muzieknieuws 04-06-2010 15:53

Afgelopen weekend is de voorverkoop voor het Steve Vai Festival begonnen, dat van 20 t/m 24 oktober 2010 plaatsvindt in Groningen. Steve Vai geeft twee verschillende concerten samen met het Noord Nederlands Orkest (NNO) met zes nieuwe, nog niet eerder uitgevoerde composities.

Deze concerten zijn op vrijdag 22 oktober ('New Compositions For Orchestra & Guitar') en zaterdag 23 oktober ('The Middle Of Everywhere', wereldpremière) in De Oosterpoort in Groningen, in het kader van het jaarlijkse componistenfestival dat wordt georganiseerd door het Noord Nederlands Orkest, NPS Radio 6 en De Oosterpoort.

Het componistenfestival bestaat dit seizoen tien jaar en het is de organisatoren ditmaal gelukt om 's werelds meest spraakmakende gitarist en componist Steve Vai naar Groningen te halen. Vai is 'de Paganini van de rockgitaar': een virtuoos in de ware zin van het woord, perfectionistisch in elke muzikale stijl die hij ter hand neemt en altijd zoekend naar de grenzen van het mogelijke qua speeltechniek en compositie.

Tijdens het festival worden een door Steve Vai gecomponeerd symfonisch werk van 35 minuten en maar liefst vijf andere wereldpremières van zijn hand gespeeld. Vai zal vanzelfsprekend optreden met het NNO. Het Steve Vai Festival wordt nog verder uitgebreid met een documentaire, een lezing en diverse concerten. Het exacte festivalprogramma wordt later bekend gemaakt.

Steve Vai ziet zichzelf als componist pur sang. Hij is er trots op dat hij contemporaine muziek schrijft die niet in een hokje te plaatsen is. De invloeden van Ligeti, Bernstein, Varèse en Stravinsky zijn duidelijk waarneembaar, maar ze voeren nooit de boventoon. Vai voegt, zoals hij zelf zegt, een nieuwe dimensie toe aan de hedendaagse klassieke muziek en maakt veel gebruik van synthesizers en elektronica. Zie hem hieronder aan het werk met het Metropole Orkest.



Het complete festivaloverzicht staat vanaf juli op de website www.stevevaifestival.nl
zoeken
zoeken