Nieuw live-album en tournee Dweezil Zappa in juli

Muzieknieuws 31-05-2010 23:09

Op 12 juli verschijnt een nieuwe live dubbel-cd van Dweezil Zappa, ‘Return Of The Son Of...'. Dweezil is de oudste zoon van de legendarische Frank Zappa. Vlak voor het zover is, speelt Dweezil Zappa tweemaal in Nederland en een keer in België.

Op 9 juli is er een concert in de Melkweg in Amsterdam, op 11 juli staat de band op Bospop in Weert. 12 juli is er een optreden in Antwerpen, en wel in het Openluchttheater. De afgelopen vijf jaar heeft Dweezil Zappa geprobeerd de muziek van zijn vader naar een groter en breder publiek te brengen. Toen hij als kind naar optredens van zijn vader keek, was dit waar hij zich het meest op verheugde om te doen. ‘Lange tijd begrepen maar weinigen de muziek van Frank, voornamelijk doordat men geen idee had van de enorme omvang van zijn oeuvre,' vertelt Dweezil. ‘Als je alleen 'Dancin' Fool', 'Don't Eat The Yellow Snow' of 'Valley Girl' kent, heb je totaal geen beeld van de muziek van Frank Zappa. Met onze optredens proberen we dat te veranderen.'

Onder de noemer Zappa Plays Zappa speelde Dweezil met een keur aan ex-Frank Zappa-muzikanten allerlei nummers van zijn vader, en met succes. Zappa Plays Zappa werd op zijn beurt een grote naam, en won in 2009 een Grammy award voor 'Best Rock Instrumental Performance'. Mede door deze prijs is de band de status van coverband ontstegen. In juni worden de deuren van de Dweezilla Music School geopend. Dit is een project waar muzikanten van elk kaliber kunnen komen, gericht op het leren van studiemethodes die Zappa Plays Zappa ook gebruikte toen het repertoire werd ingestudeerd.

Op het nieuwe live-album 'Return Of The Son Of...' (2cd) is wederom te horen hoe tijdloos de muziek van Frank Zappa is. De nummers zijn door Dweezil zelf geselecteerd. Daaronder ook een aantal eigen composities, ontstaan tijdens het spelen van de nummers. Hoewel Dweezil is opgegroeid met zijn vaders muziek en hij zelf een goede gitarist is, ging het allemaal niet vanzelf voor hem. 'Er is een verschil tussen alleen het leren, en het in staat zijn om de stukken op te voeren voor een publiek. Het was heel hard werken om tot het niveau te komen dat vereist is om dit te doen,' aldus Dweezil.
zoeken
zoeken