Makana op Tong Tong Festival

Optredens & workshops in Den Haag

Muzieknieuws 22-05-2010 00:21

Het Tong Tong Festival, dat van 19 t/m 30 mei wordt gehouden op het Malieveld in Den Haag, heeft de jonge Hawaiiaanse slack-keygitarist Makana vastgelegd voor optredens en workshops op 29 en 30 mei. Daarnaast zijn er o.a. verschillende optredens van Tjendol Sunrise, Erwin van Ligten & Julya Lo’ko en Jawara en staan ook Andy Tielman, René van Barneveld en Southern Feeling op het programma.

Makana (31) wordt sinds zijn debuut in 1999 alom beschouwd als de talentvolste Hawaiiaanse slack-keygitarist. Tegelijkertijd prijst de internationale muziekpers hem om zijn originele eigen composities en prachtige zangstem. Makana’s cv is indrukwekkend: niet alleen was de legendarische Sonny Chillingworth zijn kumu (leraar), ook trad de gitarist in 2003 op met de toen reeds 96-jarige steelgitaarlegende Tau Moe.

Makana eindigde bovendien als tweede in Guitar Player Magazine’s ‘2008 National Guitar Superstar Competition’, met in de jury Steve Vai en Joe Satriani. Die laatste noemde Makana’s gitaarspel ‘absolutely amazing’. Kijk hieronder naar dat optreden.



De stijl van Makana is een mix van hawaiiaans slack-keygitaarspel en wereldmuziek. Hij mengt de culturele erfenis van Hawaii met invloeden uit andere muziektradities, zoals rock, bossa nova, latin, bluegrass en folk. Zelf zegt hij: “Opgroeiend in Hawaii werd ik blootgesteld aan een smeltkroes van volken en aan een continue aanvoer van muziek afkomstig uit de hele wereld. Die verschillende invloeden hoor je terug op mijn albums.”

Makana verzorgt twee optredens in het Bintang Theater, op 29 en 30 mei, en een masterclass en workshop in de Bengkel. ‘Slack-key’ houdt in dat de gitaar gestemd wordt in een open akkoord. Daardoor hoef je het akkoord niet vast te houden en heb je dus je hand vrij. Met je duim creëer je vervolgens een baslijn, waarover je een melodie speelt.

Meer info & het volledige programma: tongtongfestival.nl
zoeken
zoeken