aanmelden
Room Eleven tot de nok toe gevuld
cd-presentatie 'Mmm... Gumbo?' traditioneel en op smaak
On Stage 19-03-2008 22:09
Op woensdag 12 maart 2008, zo rond een uur of acht 's avonds, was Paradiso al bijna volgelopen met fans van de Nederlandse band Room Eleven. Het concert in de uitverkochte en letterlijk tot de nok toe gevulde poptempel werd voorafgegaan door een akoestische set van de band Sneakerfreak, die het publiek alvast oplaadde voor de hoofdact die de release van haar tweede album 'Mmm... Gumbo?' vierde. Een joekel van een plaat die de band eind 2007 opnam in de Kaleidoscope Sound studio's in New Jersey (New York).Half negen stipt stapte Room Eleven op het podium. Op tijd, want het concert was ook te bekijken via de webcast op Fabchannel.com. Direct bleek hoe populair de band inmiddels al is na hun debuutalbum 'Six White Russians and a Pink Pussycat', waarmee ze twee hits scoorden en nog steeds in de top 20 van de platen top 100 staan. Het openingsnummer Hey Hey Hey! zette direct de juiste toon met het herkenbare Room Eleven-geluid dat de band zich met deze tweede plaat volledig eigen heeft gemaakt.

'Mmm... Gumbo?'
Maar de nummers en de productie van 'Mmm... Gumbo?' zijn anders dan op het debuutalbum. Niet alleen is het album in de Verenigde Staten opgenomen met producer/songwriter Dayna Kurtz en haar vaste producer Randy Crafton, maar ook zijn er aan verschillende nummers blazers toegevoegd die perfect lijken te passen in het bandconcept. Volwassener? Misschien. Met hoorbare invloeden van klezmer, folk en tango, en met hun nostalgisch jazzgevoel laat de band zich duidelijk en sterk van meerdere muzikale kanten zien en staan de afzonderlijke nummers nog steviger in hun schoenen.

De podiumpresentatie was als vanouds Room Eleven-relaxed en warm. Tegelijkertijd spetterden zowel de nieuwe als de oude nummers van het podium. En het publiek leek al het nieuwe werk meteen te accepteren en goed te keuren. Een kritische noot? Ach, de opkomst 'met de snorren op', net zoals de band is afgebeeld op de posters en cdhoes, was misschien wel meer gedurfd dan grappig; de band is gelukkig niet vreemd van wat gezonde zelfspot. De blazers die op het album te horen zijn hadden het presentatie-concert wat extra jeu kunnen geven, maar het aanwezige publiek heeft ze in ieder geval niet gemist.

Behalve het succes dat Room Eleven al heeft in binnen- en buitenland (o.a. Canada en Japan), is het tweede album de definitieve bevestiging van haar status in de hoogste regionen van de Nederlandse popmuziek. Een blijver die zichzelf ook in de breedte muzikaal weet te vernieuwen en vooralsnog alle zalen tot de nok toe weet te vullen.

Room Eleven bestaat uit:
Maarten Molema - drums
ArriŽn Molema - gitaar
Janne Schra - zang
Tony Roe - toetsen
Lucas Dols - contrabas

ĽĽ Foto's van de cd-presentatie vind je bij dit artikel.
ĽĽ Meer foto's vind je op de bandpagina via de bandlink hieronder.
ĽĽ Het volledige concert is eerdaags te bekijken op fabchannel.com.