aanmelden
Ibanez clinic met Tom Quayle en Martin Miller
Ibanez AZ-serie in de spotlight - een videoverslag
Merknieuws 02-07-2018 10:05
Om de nieuwe AZ-serie te promoten organiseerde Ibanez een reeks clinics met Tom Quayle en Martin Miller, die beide een signaturemodel hebben binnen deze serie. Gitarist ging kijken bij de clinic in Apeldoorn.

tekst Steven Faber, fotografie (live) Ernst van Rossum

Ibanez AZ serie
De in januari uitgebrachte AZ serie van Ibanez is bedoeld voor de 'players player', ofwel een alleskunner voor de gitarist die hoge eisen stelt aan het instrument, een perfecte afstelling verwacht en er veel stijlen mee wil kunnen spelen. Niet vreemd dat Martin Miller en Tom Quayle zijn benaderd voor een signaturemodel.
Beide zijn virtuoze gitaristen die even makkelijk rock, fusion en jazz spelen. Ze zijn populair als docent, Tom Quayle via zijn eigen site en Lick Library en Martin Miller via Jamtrackcentral. Martin Miller was ook betrokken bij de ontwikkeling van de AZ-serie.
De gitaren uit de AZ-serie zijn verschenen in de Prestige (Japans) en Premium serie. Karakteristieke aspecten zijn de geroosterde esdoorn hals (voor een grote stabiliteit), roestvast stalen frets, Seymour Duncan Hyperion elementen in HH of HSS configuratie en kwaliteitshardware van Gotoh. De uitgebreide schakelopties geven je een grote range aan verschillende sounds.
Tom Quayle koos voor zijn signaturemodel een top van Monkeypod, terwijl Martin Miller een body van mahonie verkoos boven de elzen body's van de andere AZ-modellen.


Ibanez AZ signature gitaren van Tom Quayle (HSS) en Martin Miller (HH)

Clinic - songs
De clinic, die door Ibanez en Laney werd verzorgd, begon met Tom Quayle die zijn uitvoering van Spain (Chick Corea) speelde. 

Vervolgens nam Martin Miller het over en speelde zijn eigen compositie An End In Itself.

Melodisch improviseren
Na deze introductie van beide virtuozen was er ruimte voor het publiek om vragen te stellen. De eerste was gelijk raak: waarom zou je moeite doen om verschillende toonladders te leren als alles al in de chromatische ladder zit?
Tom Quayle gaf aan dat het gemak geeft, omdat je met verschillende ladders de juiste noten vindt die passen bij bepaalde akkoorden. Hieraan voegde Martin Miller toe dat hoe minder noten je gebruikt, hoe specifieker je solo klinkt. Dit demonstreerde hij door een akkoordprogressie te spelen van Cmin7 - Gmin7 - Fmin7 - G7. Hij liet horen daarover te kunnen spelen met alleen de noten uit C mineur pentatonisch, maar dat het meer zeggingskracht kreeg als hij akkoordnoten gebruikte. Na enkele voorbeelden hoe je je dit kan eigenmaken, demonstreerde hij samen met Tom Quayle dat het goed blijft klinken als je dit tegelijk doet en dat je daarbij de akkoorden blijft horen, iets wat je niet hebt als je een enkele toonladder op en neer speelt. Het fuga-achtige resultaat hoor je hier:

Techniek, snelheid, legato
Hierna vertelde Miller over zijn plectrumtechniek (pick slanting en cross picking) en prikte hij de mythe door dat je snel leert spelen door het eerst langzaam te doen. Hij gaf aan dat onderzoek had uitgewezen dat langzaam spelen iets heel anders is dan snel spelen, omdat je hersenen er anders mee omgaan. Niet elke noot wordt meer beoordeeld, maar een groep noten. Ga dus snelle stukken snel oefenen. Probeer een bepaalde snelheid te halen en ga dan pas proberen het netter te krijgen, was zijn devies.
Hierna was het de beurt aan Tom Quayle om over zijn buitenaardse legatotechniek te vertellen. Hij gaf aan dat iedereen het zou kunnen leren, als je maar oefent op een ontspannen en consistente techniek. Doe je hammer-on en pull-offs niet te hard, maar wel heel constant. In het begin zal je daardoor volume verliezen, maar dat komt vanzelf terug als je de techniek onder de knie hebt. Om te demonstreren dat het niet veel energie kost, speelde hij willekeurige licks, terwijl hij vragen van Miller beantwoorde. Het resultaat zie je hier:

Spelen
Natuurlijk speelden Quayle en Miller ook veel samen. Naast de jazz standard How Insensitive en Stevie Wonders Isn't She Lovely lieten ze ook Between You And Me van Martin Miller in een duo uitvoering horen:

www.ibanez.com

www.laney.co.uk

www.tomquayle.co.uk

www.martinmillerguitar.com