aanmelden
NAMM Show 2018 - Slotbericht
Abasi, Beetronics, Crazy Tube Cirtuits, DAngelico, Dunlop/MXR/Way Huge, Fender, Framus/Warwick, Gold Tone, Koch Amps, Laney, Line 6, Mad Professor, Marshall, Martin, Mooer, Nexi, Orange, Ortega, PRS, Seymour Duncan, Stagg, Suhr, Supro, Takamine, Vertex, W
Merknieuws 01-03-2018 13:03
In Gitarist 324, maart 2018 vind je een uitgebreid 12-pagina Special met alles over de NAMM Show. Op Gitarist.nl hebben we tijdens de NAMM Show, 25-28 januari 2018, al dagverslagen geplaatst, met videoreportages daarin. Wat we in die dagverslagen nog niet hebben gemeld, vind je in dit slotbericht terug.

Zagen we vorig jaar nog een prototype van een Tosin Abasi signature bij Ibanez, dit jaar introduceerde Abasi zijn eigen merk, dat hij samen met gitaarbouwer Frank Fablo heeft opgezet. De gitaren voor de Animals As Leaders-gitarist worden gemaakt in Fablo’s Amerikaanse werkplaats. De gitaar is met zijn acht snaren niet voor iedereen. De fanned frets zorgen ervoor dat de bassen strak klinken, terwijl de hoge snaren niet te strak voelen. De gitaar is uitgerust met een Abasi signatureset Fishman Fluence elementen.

Beetronics maakt op een heel eigen manier boetiekpedalen. Het uiterlijk doet denken aan industriële bedieningspanelen uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Eigenaar Filipe Pampuri gebruikt dan ook knoppen uit bijvoorbeeld oude locomotieven voor zijn pedalen. Inwendig zijn ze ook bijzonder met printplaten in bijvoorbeeld honingraadvorm. Deze beurs introduceerde het bedrijf de Buzzter, een transparante boost waarop je drie outputniveaus kunt instellen.

Crazy Tube Circuits toonde de Constelation, een slimme fuzz gebaseerd op germanium transistors. Naast een volume- en gainregelaar is er een draaischakelaar waarmee je kiest tussen zes verschillende klassieke fuzzcircuits, variërend van een Fuzz Face tot een Rangemaster.

Naast veel nieuwe kleuren in de Deluxe serie (electric yellow, of rose pink – wie durft?) en vernieuwingen in de Excel en Premier serie, was het grootste nieuws bij D’Angelico de drie nieuwe solidbody’s. De Atlantic is als singlecut met twee humbuckers de meest traditionele van het stel. De Bedford is met zijn asymmetrische body en HS elementconfiguratie al een stuk uitdagender, terwijl de Ludlow’s verspringende bodyvorm echt uniek is. Dit trio is te verkrijgen in de kleuren antique white, zwart en army green.

Dunlop gaat ook in 2018 verder met het krimpen van hun effecten. Zo kun je dit jaar een Cry Baby Mini 535Q wah in de winkels vinden. Deze miniwah heeft vier verschillende klanken die je kunt selecteren en daarnaast kun je de ‘Q’ en het volume instellen en zelfs een boost inschakelen. Ook de MXR Classic 108 Fuzz is er in een minibehuizing, net als de nieuwe Suger Drive, die - niet doorvertellen - is gebaseerd op het Klon-circuit.
Way Huge komt met kleinere versies van de Aqua-Puss delay, Russian Pickle Fuzz en Blue Hippo Chorus. Het enige product dat is gegroeid, is de MXR Carbon Copy Deluxe. Deze versie van de populaire delay heeft taptempo als toevoeging. Ook kun je de brightstand selecteren en de modulatie instellen. Met een drukschakelaar kun je diverse ritmische onderverdelingen van de herhalingen selecteren.

Zoals we al zagen we bij Fender een serie van zes jubileummodellen voor de 60e verjaardag van de Jazzmaster. Vier van deze modellen worden in Mexico gemaakt en hebben een toets met blokinleg en een mee gespoten kop. De andere twee modellen zijn Amerikaans: één is uitgerust met drie Filter’Tron elementen en heeft een mooie afwerking in daphne blue met schildpadmotief slagplaat, de ander is de klassieke 60th Anniversary ‘58 Jazzmaster in twee kleuren sunburst.

In de 30th Anniversary serie van Fenders Custom Shop zagen we replica’s van twee Jimi Hendrix gitaren (een zwart en wit model), een Teambuilt- en Masterbuilt-versie van Claptons ‘Blackie’ en replica’s van de Vaughan Brothers gitaren (Stevie Ray en Jimmie).

In de stand van Framus en Warwick was er veel aandacht voor de nieuwe Rockboard serie pedalboards. Van klein tot enorm bieden ze iedereen een geschikte lichtgewicht oplossing. Mooi zijn ook de modules die je aan de voorkant kunt plaatsen voor alle aansluitingen (jack, trs, xlr, usb, voeding etc.).

Ook op gitaargebied was er nieuws, want behalve met nieuwe signaturemodellen voor Devin Townsend en William Duvall, komt het Duitse merk ook met de betaalbare D serie gitaren die in China worden gemaakt. Met hun mooie afwerking en vaak gewelfde top zijn het echte Framussen. Onder de modellen vind je de Phil X signature en diverse Diablo’s en Panthera’s, waaronder zevensnarige modellen.

Importeur EMD nam ons mee naar Gold Tone, dat ze gaan importeren in Europa. Dit bedrijf maakt veelal bluegrassinstrumenten (onder andere de Béla Fleck signaturebanjo), maar ook versies die voor gitaristen eenvoudig te bespelen zijn. Zo zijn er de zes- en twaalfsnarige mandoline in gitaarstemming, een banjo-ukelele en de banjitar, een zessnarige banjo in gitaarstemming. Dit maakt het eenvoudig de klank van deze instrumenten aan je palet toe te voegen. Ook het vermelden waard is de Zero Glide, een 0-fret die eenvoudig op elke gitaar geplaatst kan worden. Hierdoor wordt je actie zo laag als maar kan en zullen je snaren minder frictie ondervinden van de topkam.

In de stand van Koch Amps werd trots de signatureversterker van Greg Koch getoond, The Greg genaamd. De samenwerking kwam tot stand nadat de vrouw van Dolf Koch op de Musikmesse Greg uitnodigde langs te komen in de stand. The Greg is een bijzondere versterker met een regelpaneel voor de voorversterker aan de voorkant (twee kanalen en een boostfunctie) en een effect- en eindtrappaneel bovenop. Hier kan je de OTS (output tube saturation) instellen, net als de tremolo/harmonic vibrato en de veergalm, die met drie regelaars net zo kan worden ingesteld als een losstaande Fender reverb.

Laney heeft zijn Ironheart top in een compacte flyrig-versie uitgebracht. Nog steeds heeft deze Ironheart SLS drie buizenkanalen met elk een eigen EQ, maar dankzij de klasse D eindtrap is hij licht en klein. De powerregelaar gaat van 1 tot 60 watt, maar trek je ‘m uit dan kom je in de range van 6 tot 300 watt.
Daarnaast zagen we ook de Laney Mini, een kleine tweekanaals desktopversterker werkend op batterijen, in mono- en stereo-uitvoering. Naast gain, tone en volume heeft de stereoversie ook nog een digitale delay aan boord. Dankzij de Laney Smart Insert (LSI) kun je gitaarsounds van klassieke songs laden.

Naast de gelimiteerde oplage van de Line 6 Variax gitaar met ebben toets en chic zwarte afwerking, was hier het grote nieuws de HX Effects processor, die vol zit met alle effecten uit de Helix. Hij is eenvoudig te bedienen en klein genoeg om op je pedalboard te zetten. Toch geeft hij je meer dan honderd effecten die je in presets kunt opslaan, hierbij zitten ook de originele algoritmes van klassieke Line 6 apparaten als de DL4 en M13. Natuurlijk kun je een expressiepedaal aansluiten en hij heeft zelfs twee effectloops en een midi in- en uitgang.

Bij Mad Professor zagen we de nieuwe Kosmos ambient reverb met maar liefst elf galmtypes waaronder drie verschillende shimmer-reverbs. Regelaars voor level, time en tone spreken voor zich, maar de controlregelaar wisselt van functie bij elk reverbtype. Hou je de stille schakelaar ingedrukt, dan activeer je de freeze-functie waar je overheen kunt spelen.

Marshall verraste met een heel nieuwe serie versterkers: de Origin. Gebaseerd op een redelijk cleane Marshall-sound (denk vintage Plexi) hebben ze een overzichtelijk paneel met regelaars voor gain, EQ en presence. Een tiltregelaar stelt de EQ in, alsof je bij een Plexi kiest welke ingang je neemt. Verder hebben de modellen een gainboost en powerscaling. De serie bestaat overigens uit een 5-, 20- en 50-watt combo en een 20- en 50-watt top.
Verder is de inmiddels klassieke DSL serie vernieuwd. Zo zijn aan de lijn een 1- en 20-watt combo/top toegevoegd. Ook is de klank aangepakt waardoor je een strak laag mag verwachten en een meer afgerond hoog.

Martin’s DX-420 viert met een afbeelding op de top het feit dat cannabis vanaf januari 2018 legaal gebruikt kan worden in Californië. In de 15 serie is de mahonie Streetmaster uitgekomen. De top lijkt verouderd, maar het is de met de hand aangebrachte afwerking die dat idee geeft. OME Cherry is een geheel milieuvriendelijke gitaar die gebruikmaakt van FSC gecertificeerd sparren- en kersenhout. Fishmans Matrix VT Enhance systeem is verantwoordelijk voor de ‘E’ in de naam van dit Orchestra Model.

Vorig jaar introduceerde Mooer zijn kleine Preamp pedalen, alle met het karakter van een specifieke versterker. Omdat meerdere van deze pedalen lastig live te combineren zijn is de grote Preamp Live uitgebracht. Hierin kun je tot twaalf preampkanalen plaatsen die je eenvoudig kunt schakelen en waaraan een pre- of postboost kan worden toegevoegd.

Toen we bij Nexi Industries waren, kwam een geïnteresseerde Mark Tremonti langs om deze ingenieuze Nederlandse pedalenplank, waarop je de pedalen eenvoudig vastklikt en niet meer met kabels en voedingen hoeft te stoeien, uit te proberen. De voorheen grijze pedalen hebben een make-over gekregen zodat ze er aantrekkelijk uitzien. Voor het eerst zagen we ook de conNexi in actie, een plaat die je op het pealboard klikt en waarop je elk gewenst pedaal kunt bevestigen en aansluiten. Van het Solution Pedalboard zelf komt dit jaar een Slim-versie uit met plek voor vier effecten en een extra XLR uitgang. Hiervan zal ook een variant beschikbaar zijn voor bassisten, die voor nu de keuze hebben uit vier nieuwe Nexi baspedalen: compressor, chorus, fuzz en phaser.

De Rocker 15 van Orange is er nu in een topuitvoering die iets groter is dan de Tiny Terror, wat komt door het extra kanaal. Van deze Rocker 15 Terror is ook een signatureversie uitgekomen voor Mastodon-gitarist Brent Hinds met een iets andere voicing van vooral het gainkanaal. Bijpassend is een staand 2x12 kabinet met lichtgewicht Celestion Neo Creamback speakers waarvan ook de kast lichter is gemaakt. Orange denkt aan je rug!

Ortega breidt zijn Stomp Box assortiment uit met de Quantumloop. Niet alleen kun je dit pedaal voor percussie gebruiken met de keuze uit twintig verschillende geluiden (waaronder vier geluiden die je zelf kunt laden), maar er is ook een looper geïntegreerd waarmee je tot vijf minuten audio kunt opnemen, inclusief de gespeelde percussiepartijen.

Bij PRS werden we verrast door de MT-15, een 15-watt versterkertop voor Mark Tremonti met twee kanalen en een midboostfunctie op het cleane kanaal. De voorversterker heeft maar liefst vijf oversturingstrappen voor een dikke leadsound. De 15 watten komen van 6L6 buizen; met een schakelaar kun je het vermogen terugschakelen naar 7 watt waardoor je ook meer compressie (sag) krijgt. Bijhorend is een gesloten 1x12 kabinet met een Celestion Vintage 30 speaker.

Seymour Duncan komt na de vorig jaar geïntroduceerde Andromeda delay nu met een even uitgebreid reverbpedaal, de Silver Lake. Met acht verschillende galmtypes en een scala aan mogelijkheden bindt hij de concurrentie aan met de Strymon Big Sky.

Stagg introduceerde de Silveray lijn elektrische gitaren, waarvan vorig jaar een paar prototypes werden getoond. De aantrekkelijke eigen bodyvorm heeft verschillende uitvoeringen met bijvoorbeeld drie P-90’s, een T-brug in combinatie met Filtertron-type elementen, of een tweehumbuckerset-up.
Op akoestisch gebied is de SA35 serie nieuw met betaalbare gitaren in diverse kleuren, al dan niet met uitgebreide voorversterker.
Leuk om te zien was het pedalboard voor de Blaxx mini-effecten van gebogen hout. Stevig en chic met softcase.

Suhr is bekend van zijn Fender-achtige modellen, maar komt deze beurs verrassend genoeg met de Aura, een model dat duidelijk van de Les Paul is afgeleid. Aanvankelijk zal deze gitaar met zijn 24,65 inch (626 mm) mensuur en diepe cutaway worden gemaakt door de customshop en John Suhr zelf, waardoor de oplage is gelimiteerd tot honderd stuks, maar wellicht zien we het model daarna in een andere serie terug.

David Bowie bespeelde tijdens zijn grootschalige en laatste tournee een aangepaste Supro gitaar. Dat model heeft Supro nu in samenwerking met de Bowie-estate in een gelimiteerde oplage uitgebracht. Gebaseerd op de Dual-Tone heeft deze gitaar twee Vistatone humbuckers en een Bigsby vibrato. Naast de hoogste vijf frets zijn de regenboogkleuren aangebracht en op de kop staat Bowie’s naam.

Bij Takamine waren we vooral benieuwd naar de nieuwe Natural Series, maar die was helaas niet te zien, mogelijk omdat deze gitaren alleen in de Benelux en Frankrijk verkrijgbaar zullen zijn. Zodra ze beschikbaar zijn hoor je er meer over in Gitarist. Wel konden we ons vergapen aan LTD2018 met zijn toets die kunstig was ingelegd met een tussen de twijgjes vliegende vlinder.

Vertex breidt komend jaar zijn op versterkers gebaseerde pedalen uit, zodat we nu naast de Steel String Clean Drive de Ultra Phonix zien, die is gebaseerd op een Dumble Overdrive Special. De T Drive herschept de klank van de Britse Trainwreck Express versterker. Verwacht veel dynamiek en een snelle respons.

De Fathom is Walrus’ nieuwe reverbpedaal. In een compacte behuizing krijg je vier galmtypes met diverse mogelijkheden om de klank naar je hand te zetten, onder andere met de X-regelaar die per type een andere parameter instelt. Met de sustainschakelaar ingedrukt krijg je een vrijwel oneindige galmtijd.

De eerdere berichten en reportages van de NAMM Show 2018 vind je eenvoudig via onderstaande links:
 
NAMM Show Preview, met o.a. Fender, Ibanez en PRS
 
NAMM Show Dag 1 verslag, met o.a. video Steve Vai, Gretsch, Lunastone, Jimmie Vaughan en Vox
 
NAMM Show Dag 2 verslag, met o.a. Blackstar, Eastman, EVH, Martin en Squier
 
NAMM Show Dag 3 verslag, met o.a. videoreportage Eric Johnson, Charvel, Guild, Rainger, Yamaha
 
NAMM Show Dag 4 verslag, met o.a. videoreportage ESP, Martin, Ibanez, Eastman, Rainger FX en Pigtronix, en productnieuws van onder andere ESP, Jackson, Korg, Roland, Supro en Taylor

NAMM Show - alle videoreportages.