aanmelden
Inspiratie van gitaristen op North Sea Jazz
Een lange rij topgitaristen treedt aan in Ahoy' 13-14-15 juli 2018
Gitarist Extra 12-06-2018 07:06
Als je nou echt eens de meest vooruitstrevende, vernieuwende gitaristen wilt bekijken, doe dan North Sea Jazz aan. Inspiratie all over the place! In dit artikel vind je een paar highlights van de 2018-editie, met een hele stapel warming-up video's!

Elk jaar weten de North Sea Jazz programmeurs de crème de la crème van de jazz- fusion- soul- en funkgitaristen naar het festival te halen. Van John Scofield en Pat Metheny, tot Oz Noy, Isaiah Sharkey en Gilad Hekselman (foto boven). We blikken vooruit met een serie warming-up tracks en video’s!

John Scofield doet elke twee jaar Rotterdam aan, maar wel steeds met een ander project. Dit jaar is hij er met de supergroep Hudson, met John Medeski, Scott Colley en Jack DeJohnette.

Pat Metheny, natuurlijk ook een graag geziene gast op het festival, komt ook met een kwartet. Met Antonio Sanchez op drums, zoals in onderstaande video, maar met bassist Linda Oh en pianist Gwilym Simcock. 

Aanstormend talent Laurence Jones, die de laatste tijd al veel in Nederland te zien was krijgt ook een plaats op het affiche.


Ook up and coming is de in Nederland afgestudeerde Zuidafrikaanse gitarist Vuma Levin die met dit Nederlandse kwintet gaat optreden. In Gitarist 328, juli 2018, kan je een interview lezen met hem.


We zagen hem bij D’Angelo, met John Mayer en bij Chris Dave and the Drumhedz; met die formatie komt de waanzinnige Isaiah Sharkey naar Ahoy’. Zie zijn solo vanaf 4.05.En voor ons altijd een feest hem te zien: Bill Frisell, dit keer met Charles Lloyd & The Marvels. 


De Israëlische Gilad Hekselman is een van dé nieuwe jazzgitaristen op het internationale toneel. Lees het interview met hem in Gitarist 314, mei 2017! Hij komt met het trio dat je in deze video ziet.

In het blues/gospel idioom zien we uit naar Ruthie Foster, hier te zien in kleine bezetting, maar op North Sea met de Espoo Big Band achter zich.


Gary Clark Jr. is te gast bij The Roots, maar speelt ook zijn gevierde vette bluesrock met zijn eigen kwartet:

De Adam Rogers Dice houdt de jazzrock-eer hoog. Bekijk de introductie van dit powertrio van Adam Rogers met Nate Smith op drums en Fima Ephron, bas.Oz Noy kan er in dat idioom natuurlijk ook wat van… Hier met een andere formative dan op North Sea, waar hij komt met bassist Jimmy Haslip en drummer Gary Husband.

Ben Monder speelt van die spijkerharde free metal bij Dan Weiss Starebaby.Delgres is ook zo’n bijzondere gitarist die je eigenlijk wel moét gaan zien in juli.

Ook meer richting world music gaat de lap steel guitar van Roosevelt Collier bij Michael League’s BokantéEn dan, niet te missen: Philip Catherine viert op North Sea Jazz zijn 75ste verjaardag.

Tal van Benelux-gitaristen treden aan, trouwens. Jerome Hol bijvoorbeeld, die bij Dulfer speelt, maar ook met zijn eigen trio aantreedt.En natuurlijk ook Erdinc Yildiz Ecevit (saz) en Ben Rider, de snarenmannen van Altin Gun, die we spraken voor Gitarist 326, mei 2018. Jett Rebel is er ook met Nick Croes aan zijn zijde. Het experimentele Stug is er met de waanzinnige geluidskunstenaar Raphael Vanoli. Ook al zo’n briljante soundmaker is Bram Stadhouders, die met dat prachtig verstilde trio Under the Surface speelt. Selah Sue komt dit keer met een trio, met cellist en pianist. Julian du Perron speelt bij Ruben Hein, Gerson Raams bij Vincent Houdijk. En last but not least de fantastische Jorrit Westerhof met het trio 3Times7.

Tot slot, we kunnen het niet laten, Nile Rodgers met Chic…

Meer tips? Laat het ons weten! info@gitarist.nl

See you there!

13-14-15 juli, Ahoy’, Rotterdam
www.northseajazz.nl