aanmelden
NAMM Show 2018 - Dag 1
Fender, Gretsch, Lunastone, Vai, Vaughan, Vox
Merknieuws 25-01-2018 04:01
Net aangekomen in het Californische Anaheim, bezochten we de Roland/Boss persconferentie waar Steve Vai de Boss Lifetime Achievement Award kreeg en Fender's Custom Shop evenement met Jimmie Vaughan, beide op de avond voorafgaand aan de beurs. De eerste beursdag vulde zich al snel met nieuwe producten van onder andere Gretsch, Lunastone en Vox. Lees hier wat we tegenkwamen.

In de 30th Anniversary serie van Fender's Custom Shop zagen we de gitaren van de Vaughan Brothers (Stevie Ray & Jimmie). Jimmie zelf nam de replica van zijn gitaar in ontvangst met achterop een mooie pin-up foto, die volgens Custom Shop Masterbuilder John Cruz tot op de tepel exact was nagemaakt.
Verder zagen we de California serie akoestische gitaren. Deze bestaat uit drie modellen die allen in drie lijnen verkrijgbaar zullen zijn. De bodyshapes komen van Fender zelf. Zo zijn er de compacte Malibu en de dreadnought Redondo modellen, met daartussenin de Newporter folkgitaar. Het meest betaalbaar is de California Player lijn met een massief bovenblad en fishman voorversterker. Daarna komen de California Specials, die volledig massief zijn en een benen topkam en brug hebben. De California Classic lijn heeft daarbovenop een binding en rosette van koa en een PM-preamp die door Fishman in samenwerking met Fender is gemaakt.


Vlnr: California Malibu Classic, Newporter Player en Redondo Special

Ook presenteert Fender op deze NAMM Show zes nieuwe pedalen. De circuits van deze effecten zijn door Fender zelf ontworpen. Stan Cotey, die Fenders eerste signature versterker voor Eric Clapton ontwierp, had hierin een grote hand. Tijdens de ontwikkeling is input van gitaristen als Joe Bonamassa en The Edge in de ontwerpen verwerkt. Met deze serie wil Fender een serieuze spelen worden in de markt van de effectpedalen.
De Level Set Buffer zorgt ervoor dat je gitaarsignaal goed bij de versterker aankomt, zonder verlief van hoge frequenties. Hij heeft een extra uitgang voor een tuner en een mute-schakelaar om stil te kunnen stemmen.
De Santa Ana is een FET-overdrive mrt een volle klank.
Distortion is er in de vorm van de Pugilist. Dit pedaal heeft twee los van elkaar in te stellen distortions die je parallel of in serie kan zetten.
The Bends is een compressor waarbij je het droge signaal kan mengen en waarvan de Led met zijn kleur aangeeft hoeveel compressie wordt toegepast.
Als reverb is er de Marine Layer, met onder andere hall, room en shimmer galmen.
Als laatste (voor nu, want Fender heeft al aangegeven in de toekomst meer effecten te willen uitbrengen) hebben we de Mirror Image delay met digital, analog en tape klanken. met een schakelaar kan je kiezen voor een gepunteerde achtste noot delay. Wie zou daarom hebben gevraagd?
Leuk aan al deze pedalen zijn de lampjes die we al kennen van de Fender versterkers en het magnetische klepje voor een snelle batterijwissel.Fender zet een serieuze stap in de wereld van de effectpedalen

Bij de geschiedenis van Gretsch denk je aan de jaren vijftig en rock ‘n’ roll, maar het bedrijf gaat veel verder terug en bestaat inmiddels al 135 jaar. Om dit te vieren lanceert Gretsch hier op de NAMM twee jubileummodellen: de Limited Edition G6118T-135 Anniversary en de G5420TG Electromatic 135th Anniversary LTD Hollow Body Single-Cut with Bigsby and Gold Hardware (een hele mondvol!). Beide gitaren hebben een grote 16-inch hollowbody en een Bigsby tremolo, waarbij de G6118T voorzien is van twee High Sensitive Filter’Tron pickups en de Electromatic van twee Black Top Filter’Trons.   

 

Met de G6118T (links) en G5420TG Electromatic ltd-modellen viert Gretsch zijn 135e verjaardag

Voor 2018 breidt Gretsch verder zijn Players Edition lijn uit met gloednieuwe Jet modellen. De G6228 Players Edition Jet BT met ‘V’ Stoptail is voorzien van compleet nieuwe Broad’Tron BT65 elementen, die werden ontwikkeld door pickup-goeroe Tim Shaw om de rockgitarist aan te spreken. Ze hebben een krachtig midden, diep laag en een helder maar aangenaam hoog. De Jet FT met Bigsby is uitgerust met High Sensitive Filter’Trons die samen met de van klankkamers voorziene body voor een gebalanceerde en transparante toon zorgen.
Er is ook nog een Jet aan Gretsch’ Electromatic budgetlijn toegevoegd. De G5520 Electromatic Jet BT Single-Cut heeft een ‘V’ Stoptail en nieuwe Black Top Broad’Tron elementen.

Gretsch G6228 Players Edition Jet BT met 'V' Stoptail

Van Lunastone, de Deense effectfabrikant die zich specialiseert in drivepedalen met een realistische, buizenachtige vervorming (kijk in Gitarist van deze maand voor een test van twee TrueOverDrive pedalen), zagen we vier nieuwe pedalen. De Red Fuzz 1 biedt een schreeuwende, Hendrix-stijl fuzz, maar heeft ook een sissende, bijna synthesizer-achtige toon in huis. Voor een klassiek hardrockgeluid à la Eddie Van Halen en andere iconische shredders kun je de Distortion 1 aansluiten, terwijl de Blue Drive 1 je de nuances geeft van een licht overstuurde klank. Voor liefhebbers van een zijdezacht randje in hun gitaargeluid heeft Lunastone de toepasselijk genaamde Smooth Drive 1. Verwacht het nieuwe Lunastone kwartet dit voorjaar in de winkels voor een prijs onder de 200 euro p/st.

De Roland en Boss persconferentie stond in het teken van nieuwe producten waarmee het Japanse bedrijf muziek bij het grote publiek wil brengen. Daarom is onder andere de 4XCamera app gelanceerd, waarmee iedereen eenvoudige coole muziekvideo's kan maken.
Tijdens de persconferentie werden ook twee Lifetime Achievement Awards uitgereikt. Een ging naar Thomas Dolby en de ander naar Steve Vai. Hier zie je de speech van Vai:

Vox gaat verder met zijn vorig jaar in de AV50 serie geïntroduceerde Nutube-techniek. Deze op een klein 6P1 buisje gebaseerde techniek (afkomstig van magnetrondisplays) zagen we om te beginnen in twee nieuwe modellen in deze serie pocket-amps, de MV50 High Gain en de MV50 Boutique. De naam van de eerste geeft al aan dat je hier voor heavey klanken moet zijn, terwijl de Boutique bedoeld is voor gitaristen die op zoek zijn naar subtiele buizencompressie in een versterker die reageert op de dynamiek in je spel. Ook dit zijn weer extreem kleine en lichte (0,5 kg!) amps die evenzogoed 50 watt aan vermogen kunnen voortbrengen.

 

Nutube all-over: in de MV50 Boutique (links) en High Gain, en in de MVX150H (onder)  

Maar Vox zet de baanbrekende Nutube-techniek nu ook in voor het grotere werk. De MVX150H gitaartop en MVX150C1 combo hebben niet alleen miniatuurbuizen in de preamp, ook de eindtrap profiteert van een Nutube buis, in combinatie met de NuPower-techniek, wat resulteert in een monstervermogen van 150 watt. Beide amps hebben twee kanalen en zijn voorzien van slimme aansluitmogelijkheden. Speciaal voor de MVX150H ontwikkelde Vox de met een 12-inch Celestion Redback uitgeruste Black Cab speakerkast die het grote vermogen van deze top aankan.

Binnen de recentelijk geüpdatete Starstream serie van Vox wordt op de NAMM een nieuw model in drie keurvarianten gepresenteerd: de Starstream Type I Plus, met een mahonie body en esdoorn hals, in rood, wit en zwart. De gitaar heeft nu ook een passieve modus, waardoor hij zonder batterijen gebruikt kan worden, is en de gemodelde sounds zijn verbeterd.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com