aanmelden
Voormalig Fleetwood Mac-gitarist Danny Kirwan overleden
Gitarist uit Fleetwood Macs bluesperiode stond altijd in de schaduw van Peter Green
Muzieknieuws 12-06-2018 10:15
Op 9 juni jl. werd door Fleetwood Mac bekend gemaakt dat hun voormalige gitarist Danny Kirwan een dag eerder was overleden. Kirwan was niet meer actief in de muziek en leefde naar het schijnt al tientallen jaren als dakloze in Londen. Hij werd 68 jaar.

Mick Fleetwood, die met Kirwan speelde, bevestigde zijn dood met een eerbetoon op Facebook, waar hij verklaarde: "Danny was een enorme kracht in onze beginjaren. Zijn liefde voor de blues leidde ertoe dat hij in 1968 gevraagd werd om bij Fleetwood Mac te gaan spelen, waar hij jarenlang zijn muzikale thuis had."

Fleetwood Mac was in 1967 geformeerd door Peter Green, die daarvoor in John Mayall’s Bluesbreakers speelde. Het waren Green en Mick Fleetwood die Danny Kirwan ontdekten. Als hij in augustus 1968, 18 jaar oud, bij Fleetwoord Mac wordt gehaald, ontstaat een bluesgroep met drie sologitaristen: Kirwan, Green en Jeremy Spencer.

Albatross
De eerste opname waar Kirwan op meespeelt is het instrumentale Albatross, dat een million-seller wordt. Ook op de volgende singles Man Of The World en Oh Well is te horen hoe Kirwans solowerk in de hoge regionen door het spel van Green heen is geweven. Op de lp’s van Fleetwood Mac krijgt Kirwan veel ruimte, niet alleen als sologitarist, maar ook als zanger en componist. Toch blijft hij qua bekendheid in de schaduw van Green.

Green verlaat de groep in mei 1970, omdat hij morele problemen heeft met het geld dat hij verdient. Het gitaarwerk komt op het volgende album dan helemaal in handen van Kirwan en Spencer, maar ook de laatste valt weg als hij zich bij een sekte aansluit. Met een nieuwe line-up, met Kirwan, Bob Welsch en Christine McVie, maakt Fleetwood Mac nog twee albums, maar in 1972 wordt Kirwan ontslagen vanwege zijn onhoudbare alcoholverslaving. Hij maakt daarna nog enkele soloalbums, die helaas weinig respons krijgen.