aanmelden
In 20 minuten... meer met pentatoniek
Audio bij de workshop in Gitarist 326
Gitarist Extra 19-04-2018 09:04
In Gitarist 326, mei 2018 vind je de noten en tabs bij deze workshop. Leer hoe je uitstapjes kunt maken naar tonen buiten de magische vijf die je al kent van de mineurpentatonische toonladder.

Elke sologitarist maakt gebruik van pentatonische toonladders. De pentatonische vingerzettingen zijn zo comfortabel dat het gevaar bestaat dat je vingers het overnemen en je speelt zonder je druk te maken over notenkeus. 

Echter, door een uitstapje te maken naar de tonen één of twee vakjes verderop en de bekende posities te verlaten kun je opwindende, nieuwe kleuren aan je spel toevoegen en je oude licks nieuw leven inblazen.

Beluister hier de audio om te horen hoe de voorbeeldpartijen in het blad moeten klinken. Elk voorbeeld wordt een keer langzaam en een keer snel gespeeld.

Majeur en mineur tonen
Deze lick is een goed voorbeeld van een dubbelzinnige tonaliteit: is het nou mineur of majeur? Het zorgt voor de mooie, bluesy spanning.

Mixolydische tonen
Deze frase mikt op de grote terts buiten de mineurpentatonische toonladder, een noot die het geheel een krachtige dominantseptiem-klank geeft.

Dorische tonen
Deze lick lijkt A mineurpentatonisch, maar maakt ook gebruik van de grote sext en none.

Verminderde toonladder-ideeën
Deze lick maakt gebruik van de verminderde (octotonische) toonladder, met de opvallende afwisseling van hele en halve toonafstanden. 

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com