De gitaristen van North Sea Jazz 2007

Een gitaristen- & bassistenspecial

On Stage 14-08-2007 11:41

De 32ste editie van het North Sea Jazz festival 2007 vond voor de tweede keer plaats in Ahoy' in Rotterdam. Op 13, 14 en 15 juli trokken zo'n 68.000 bezoekers naar de havenstad om een waslijst aan grootheden op de 17 podia te zien spelen. Gitarist.nl maakte een samenvatting van de gitaristen en bassisten die op het festival op de verschillende stages te zien waren. Van elke muzikant hebben we een foto bij dit artikel gevoegd. De volledige fotoalbums vind je door op de links in het artikel te klikken.

Steely Dan
Misschien is Steely Dan wel 'The Most Famous Musicians Band'. Opgericht door toetsenist/zanger Donald Fagen en gitarist Walter 'The Professor' Becker, heeft deze band generaties muzikanten beïnvloed.

Jon Herrington is sinds een aantal jaar de 'muzikaal leider' van Steely Dan. De gitarist die zo'n beetje met iedereen gespeeld heeft in de actieve studio-scene in Amerika, heeft een onmetelijke lijst aan referenties en is tevens een begenadigd componist.

»» Fotoalbum Walter Becker
»» Fotoalbum Jon Herington

Randy Brecker Band
Verrassend bij het optreden van de Randy Brecker Band was gitarist Mitch 'Moose' Stein. Bekend van zijn band The Hermanators en latin-grootheid Tania Maria, deelde hij het podium op zondag 15 juli met trompettist Randy Brecker. Behalve zijn voornoemde referenties, speelt en speelde hij ook met Marcus Miller, Eric Gale, de Steve Kimock Band, Adam Holzman en slagwerkhelden Mino Cinelu, Rodney Holmes en Steve Gadd.

»» Fotoalbum Mitch Stein

Candy Dulfer & Friends
Diva Dulfer heeft net weer een nieuwe CD, 'Candy Store'. Op het NSJ liet ze zich weer gelden in een internationale setting met niet de minste muzikanten. Op bas zagen we Ronda Smit, die eerder dit jaar met Candy op het podium te zien was tijdens Sheila E. haar C.O.E.D. tour. (Overigens speelt Kat Dyson in die band gitaar.) Ronda Smit heeft twee solo cd's; Intellipop, uit 2003 en RS2 (september 2006).

»» Fotoalbum Ronda Smit (Candy Dulfer)

Joe Bonamassa
Een jonge bluesgod en vooral een fijne virtuoos, die eerdaags zijn nieuwe CD uitbrengt. In een drieluik van de blues stond Bonamassa, voor Larry Carlton en Robben Ford, als eerste op het podium in de Nile zaal. 'Sloe Gin', zijn vierde solo-cd komt op 20 augustus uit. 'You & Me', Joe's album dat in 2006 uitkwam, was al bijna een 'echte' hit. Een kwestie van tijd voordat hij ook de hoogste regionen van de sterren betreedt. Lees in Gitarist 197 het interview met Joe Bonamassa & Scott McKeon, over de 'lange, harde leerschool van de blues'.

»» Fotoalbum Joe Bonamassa

Larry Carlton Group with Special Guest Robben Ford
Over sterren gesproken. Het optreden van gitaargiganten Carlton en Ford leek zich wel op een spiritueel duotoon vlak te bevinden. Misschien vooral omdat deze mannen zichtbaar plezier hebben, genieten van de muziek en dat gewoon laten zien. Larry Carlton, de serieus ogende man, stond meer dan een uur te glimlachen op het podium. Robben Ford, mede-oprichter van The Yellow Jackets, meer dan succesvol met zijn Robben Ford & The Blue Line, en muzikaal verruimend met zijn andere solo-albums, was een genot om te zien. Zijn intensiviteit betrekt je direct in de muziek en maakt elk optreden een unieke ervaring.

»» Fotoalbum Larry Carlton
»» Fotoalbum Robben Ford

Marcus Miller
Die intensiviteit was bij Marcus Miller net zo'n thema. Als je Dean Brown nog nooit hebt zien spelen, dan is het meer dan de moeite waard om hem eens te gaan zien. De gitarist in de band van Marcus Miller en David Sanborn is een genot om live te zien. Hij slingert de noten bijna aan, met een ongelooflijk fysiek en speelt zonder geluid gewoon door als gitaar op dat moment niet nodig is.

Marcus Miller behoeft weinig extra aandacht. Op zijn CV staat o.a. een Grammy Award voor 'Best Contemporary Jazz Album', artiesten als Miles Davis, Aretha Franklin en Mariah Carey, en schreef filmmuziek voor o.a. films van Spike Lee.

Dean Brown is een bijna onnavolgbare gitarist, zowel qua spel als activiteiten. Naast zijn drukke tourschema vindt hij genoeg tijd om opnames te maken met verschillende grote namen. Zo is hij te horen op tientallen cd's van tientallen artiesten. Een paar voorbeelden van bands en artiesten waarop hij te horen is: The Brecker Brothers, Bill Evans, Eric Marienthal, Randy Brecker, en solo albums van drummers Lenny White, Steve Smith, Billy Cobham, Louie Bellson en Dennis Chambers.

»» Fotoalbum Marcus Miller with Special Guests Kirk Whalum & Dj Logic
»» Fotoalbum Dean Brown (Marcus Miller)

Mike Stern Band
Ook Mike Stern speelde in de band van Miles Davis. Samen met Marcus Miller, drummer Al Foster, percussionist Mino Cinelu en saxofonist Bill Evans, speelde hij de hoofdrol in de band die de come back van Miles in 1981 bewerkstelligde. Mike was ook lid van Steps Ahead, speelde met Michael Brecker en ontelbaar veel andere artiesten. Op zijn laatste CD 'Who Let the Cats Out?' zijn ook Richard Bona, Anthony Jackson, Meshell Ndegeocello, Victor Wooten, Roy Hargrove, Bob Franceschini en drummer Dave Weckl te horen.

Zijn optreden op NSJ met Weckl, Jackson en Franceschini was een geweldige giveaway van muzikaliteit en perfecte beheersing, die de juiste sferen creëert tijdens een concert.

»» Fotoboek Mike Stern
»» Fotoalbum Anthony Jackson
zoeken
zoeken