Legendarische doom

Trouble in de Melkweg

On Stage 29-05-2007 17:57

Na twaalf jaar lang van het toneel verdwenen te zijn geweest, kwam de Amerikaanse legendarische doom metalband Trouble dit jaar met een nieuw album, genaamd ‘Simple Mind Condition’. Naar aanleiding daarvan kwam de band naar Europa voor een tournee, waarbij zondag 27 mei in de Amsterdamse Melkweg werd gespeeld.

Voordat de Nederlandse doom metal liefhebbers echter hun helden weer terug mochten verwelkomen, kregen ze eerst de Britse heavy metalband Rise To Addiction voorgeschoteld.

Deze jonge band werd in 2004 opgericht door gitaristen Steve Wray en John Slater nadat zij Blaze verlieten, de band van voormalig Iron Maiden-zanger Blaze Bayley. Oorspronkelijk zat ook voormalig Blaze-bassist Rob Naylor bij de band, maar die werd vervangen door Joel Graham nadat hij besloot zich volledig te richten op zijn carrière als piloot.

Rise To Addiction speelt een laagtonige vorm van heavy metal met een hoofdrol voor zanger Leigh Oates die een erg krachtige stem heeft. Beide voormalig Blaze-gitaristen spelen om de zoveel tijd een gitaarsolo, wat echter niet bijster sterk is. Het publiek kwam pas echt los toen de Black Sabbath-klassieker Children Of The Grave gespeeld werd.

Na een introductiemuziekje om de spanning nog even op te bouwen kwamen de legendes van Trouble dan eindelijk het podium op. Een blik en je weet direct wie er niet origineel bij de band hoort: bassist Chuck Robinson. Hij is namelijk de enige die er niet uitziet alsof het nog steeds de jaren tachtig of zeventig is. Vooral gitarist Bruce Franklin ziet eruit al een John Bonham met gitaar.

Trouble maakte er dan ook een klassieke metal show van. De band speelde strak en het leek alsof ze nooit weg zijn geweest. Er werden nummers gespeeld van het nieuwe album als Goin’ Home, maar ook klassiekers als Memory’s Garden. Het gitaarduo Bruce Franklin en Rick Wartell heeft altijd al garand gestaan voor spectaculaire dubbele gitaar harmonieën en in de Melkweg lieten ze zien dat ze het nog steeds kunnen. Met de schouder tegen elkaar in het midden van het podium speelden de twee de snelle harmonieën die zo kenmerkend zijn voor de doom metal van Trouble. De band is terug van weg geweest, wat een verrijking voor de metalwereld is.
zoeken
zoeken