Post-rock in hogere sferen

Red Sparowes in Paradiso

On Stage 29-05-2007 17:54

Het publiek in de grote zaal van de Amsterdamse poptempel Paradiso kwam zondag 27 mei in hogere sferen terecht, want de Amerikaanse post-rockband Red Sparowes trad op en deed dat zo overdonderend dat velen verbluft achterbleven.

Als voorprogramma had de band de psychedelische rockband Comets On Fire uit het Amerikaanse Santa Cruz meegenomen. De band speelt een grotendeels instrumentale vorm van overweldigende psychedelische rock. Met de fuzzbox aan de gitaren en een enorme echo in het microfoongeluid wist de Amerikaanse band een goed klassiek psychedelisch rockgeluid voort te brengen, waar ze hun eigen pittige draai aan gaven.

Gitarist Ben Chasny had de hoofdrol in het geheel. Vooral zijn psychedelische gitaarsolo’s voerden de boventoen bij het optreden. Tijdens een van de laatste nummers speelde hij een spectaculair solo waarbij hij zijn Gibson SG af en toe net iets te dicht bij zijn Fender versterker hield zodat het ging rondzingen, wat weer voor een extra psychedelische lading zorgde.

Daarna was het de beurt aan Red Sparowes, dat een overweldigende instrumentale post-rock show speelde. Omdat er in Red Sparowes leden van Isis en Neurosis spelen, zou je vermoeden dat de band een vrij harde stijl hanteert, maar de hun muziek doet meer denken aan bands als Explosions In The Sky en Godspeed You! Black Emperor. De muziek is vooral sfeervol en dat wordt behoorlijk versterkt door de de aankleding van de show. Boven het podium hing een groot videoscherm waarop beelden geprojecteerd werden van wolkenluchten, verwoeste steden, bekende voormalige wereldleiders als Lenin en Churchill, spelende kinderen en gevechtsvliegtuigen. Dit alles met een gekleurde gloed eroverheen. Verder was het podium alleen verlicht met rood dimlicht en enkele rode Ikea-lampjes vooraan het podium.

Red Sparowes is een vijftal, waarvan er drie bandleden gitaar spelen. Welke drie dit zijn wisselt, ook tijdens de optredens. De Amerikaanse post-rockband maakt in hun muziek regelmatig gebruik van een pedal steel gitaar die bespeeld wordt door bassist Greg Burns. Zijn bas geeft hij dan door aan gitarist Andy Arahood. Dit alles gebeurt ook gewoon midden in nummers, wat natuurlijk kan omdat er zonder deze twee alsnog een drummer en twee gitaristen over zijn: Bryant Clifford Meyer van Isis en visualisatie-expert Josh Graham van Neurosis. De composities van Red Sparowes zijn lang uitgesponnen en wisselend heel erg rustig en explosief overweldigend. Maar bovenal is het prachtige muziek. In het publiek stonden veel mensen met hun ogen dicht zichtbaar te genieten van het spektakel dat Red Sparowes heet.
zoeken
zoeken