Gibson lanceert robotgitaar

Merknieuws 28-11-2007 16:55

Handmatig je gitaar stemmen zou wel eens verleden tijd kunnen worden. De zelfstemmende Gibson Robot Guitar, die op 7 december wereldwijd in muziekwinkels wordt gelanceerd, lijkt een nieuwe stap in de ontwikkeling van de gitaar.

Het ingebouwde stemsysteem van de Robot Guitar is gebaseerd op het Powertune System van het Duitse bedrijf Tronical, dat op de Frankfurter Musikmesse van 2005 werd gelanceerd. In januari 2007 bereikte Tronical tijdens de NAMM een overeenkomst met Gibson over de toepassing van het systeem, met de Robot Guitar als eerste resultaat.

Hoe werkt het? Een Tune-Control Bridge, die de stemming van de snaren meet, stuurt servomotortjes aan die in elke stemmechaniek zijn ingebouwd. Wijkt de gemeten toonhoogte af van de correcte stemming, dan laten de motortjes de mechanieken automatische draaien tot de toonhoogte goed is. Naast de standaardstemming zijn er ook presets van zes populaire alternatieve stemmingen, zodat de gitaar binnen luttele seconden omgestemd kan worden naar bijvoorbeeld DADGAD of drop D. Zelf stemmingen programmeren kan ook.

De Robot Guitar wordt vooralsnog alleen als een Blue Silverburst Les Paul uitgebracht, in een beperkte oplage. De gitaar wordt op 7 december ook in 11 Nederlandse en 11 Belgische muziekwinkels te koop aangeboden. Kijk voor een lijst van winkels op www.gibson.com/robotguitar. Daar vind je ook meer informatie over het instrument.
zoeken
zoeken