Houtprobleem: Sparrenhout raakt op...

Merknieuws 12-06-2007 11:10

Het belangrijkste hout dat wordt gebruikt voor akoestische gitaren is sparrenhout (sitka spruce). Het resoneert geweldig, is stijf en sterk en wordt voornamelijk gebruikt voor bovenbladen en zangbalkjes. Nu rijst er aan de horizon echter een probleem: Sealaska, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor bijna de gehele levering van Sitka Spruce op de wereldmarkt, veroorzaakt zo’n ontzettende kaalslag in Zuidoost Alaska, dat de voorraad hout die goed genoeg van kwaliteit is om gitaren van te bouwen langzamerhand uitgeput begint te raken.

Gitaarbouwers hebben over het algemeen bomen nodig die zo’n 250 jaar oud zijn omdat die zo dik zijn dat er binnenin genoeg hout is dat vrij is van ongedierte, kwasten en andere onregelmatigheden. Volgens Bob Taylor, van het gelijknamige gitaarmerk, zijn er op jaarbasis slechts zo’n 150 stammen nodig om de gehele Amerikaanse gitaarbouw van hout te voorzien. Maar als de ‘oogst’ in het huidige tempo doorgaat (een gemiddelde zaagmachine kapt zo’n 120 stammen per dag), zijn de oude stammen over ongeveer zes jaar op.

Grote merken als Taylor, Martin, Fender en Gibson zijn samen met Greenpeace, de MusicWood Coalition begonnen en zijn in gesprek met Sealaska over het beheer van de bossen. Eén van de dingen die daarin worden besproken, is het hanteren van FSC standaarden bij de kap van hout. Intussen wordt ook het gebruik van alternatieve houtsoorten en synthetische materialen onderzocht maar dat blijkt niet eenvoudig.

Chris Martin van CF Martin & Co.
“Gitaarbouwers zijn er te goed in geslaagd gitaristen ervan te overtuigen dat de enige goede houtsoorten palissander, mahonie, sparren en ebbenhout zijn. Ik hoop dat we altijd gitaren zullen kunnen blijven bouwen uit traditionele materialen, maar dat wordt steeds duurder. Martin gitaren hebben al sinds mensenheugenis bovenbladen van sparrenhout. Het is fijn dat we niet iedere dag de gitaar opnieuw hoeven uit te vinden, maar als dat wel moet, wordt gitaar bouwen een flinke uitdaging.”

Check deze link voor meer info over Musicwood: musicwood.org

zoeken
zoeken