NAMM Show 2016, Dag 1: Roland, Boss, Fender, Gretsch

Verslag van de beursvloer in Anaheim, Californie

Merknieuws 21-01-2016 19:01

De NAMM show is zojuist feestelijk geopend. Met een mooi zonnetje in de rug hier in L.A. zijn we toch maar naar binnen gegaan en noteerden we de eerste nieuwtjes bij Fender en Gretsch. Gisterenmiddag woonden we al de persconferentie bij van Roland/Boss, waar we ook een video schoten van de demo van de gloednieuwe Boss Waza Amp.

Roland/Boss
Als het aan Roland en Boss ligt wordt het een goed jaar voor gitaristen en bassisten, want het meeste nieuws in de ruime stand is voor deze doelgroep bedoeld.
Ten eerste gaat Boss verder op het Waza pad, de vorig jaar geintroduceerde lijn van top-pedalen en nu ook... versterkers. Zo zagen we naast het Waza Craft VB-2W Vibrato pedaal - een verbeterde heruitgave van de VB-2 die van 1982 tot 1986 werd gemaakt - de Waza Amp. Deze versterkertop heeft vier kanalen en maakt gebruik van de Tube Logic technologie zoals ook in de Blues Cube serie toegepast. Daarnaast kan je twee Tone Capsules (ook bekend van de Blues Cube serie) plaatsen. Eén Tone Capsule wordt al meegeleverd en geeft de brown sound. Het clean en crunch kanaal delen een vierbands EQ, net als het Lead 1 & 2 kanaal. De versterker levert maximaal 150 watt, maar heeft ook standen voor 100, 50 en 12 watt. Boss heeft twee bijpassende kabinetten in 4x12 en 2x12 uitvoering. Zie hier een demo van de Waza Amp tijdens de BOSS perscoferentie:


Verder pakt Boss uit met het VO-1 Vocoder pedaal voor electronische temklanken en talk-box geluiden. Naast een in- en uitgang heeft het pedaal aansluitingen voor een microfoon en effectloop.
Voor de bassist brengt Boss de BC-1X Bass Comp uit, een studiokwaliteit multiband compressor in pedaalformaat. De gainreductiemeter geeft op elk moment duidelijk de mate van compressie aan.


Het vorig jaar geintroduceerde ES-8 Effect switching System krijgt met de ES-5 een broer die geschikt is voor op de kleinere pedalenplank. Naast een ingang, vijf effectloops en een tuner uitgang, heeft hij een ingang voor expressiepedaal, twee control uitgangen voor het schakelen van versterkers en externe apparatuur en MIDI aansluitingen.

De Blues Cube serie wordt uitgebreidt met de Blues Cube Hot. Met een vermogen van 30 watt en een 12-inch luidspreker is deze compacte combo geschikt voor zowel thuis en in de studio als op het podium. De Blues Cube Hot mag dan de kleinste versterker in de reeks zijn, hij heeft toch een flinke punch. Dankzij de custom 12-inch luidspreker en het open kabinet van populierhouten. Deze éénkanaals versterker biedt klanken van warm clean tot een scheurende overdrive. De klank is in te stellen met onder andere de Boost- en Tone-schakelaars, 3-bands EQ, master volume en ingebouwde reverb.

Tot slot noemen we nog de leuke JC-01 Bluetooth Audio Speaker, waarmee je audio van je mobiele apparaten kan weergeven. De stereo speaker heeft een ingebouwde accu en een extra gitaar/audio ingang. Ook bellen is mogelijk via de JC-01.

Fender
Bij Fender zagen we de complete Bassbreaker serie, die de geschiedenis van het Bassman ontwerp aan beide zijden van de oceaan in één versterker vangt. In Engeland was Jim Marshall namelijk uitgegaan van de Bassman bij het ontwerp van zijn JTM45, ook wel bekend als de Bluesbreaker versterker. Er zijn in totaal vier variaties in de serie, van de kleine 007 top/combo (een 7 watter met een enkele EL84 in de eindtrap) en Bassbreaker 15 top/combo (twee EL84’s), tot de Bassbreaker 45 (twee EL34 eindtrapbuizen, van 1 tot 45 watt) en de 18/30 combo met vier EL84 buizen. Deze laatste versterker is schakelbaar tussen 18 en 30 watt.

Daarnaast was er een prominente plaats voor de nieuwe Paramount serie akoestische gitaren in de Fender stand. Met deze serie wil het merk duidelijk maken dat ze een serieuze naam zijn in de wereld van akoestische gitaren.
De Paramount serie koppelt een klassiek design aan moderne eigenschappen. De serie bestaat uit een Dreadnought, Parlor en Triple-0 die allen verkrijgbaar zijn in een Standard en Deluxe uitvoering. Standard betekent een massief mahonie zij- en achterblad en een palissander toets en brug, waar de Deluxe een toets en brug van ebben heeft en is voorzien van een zij- en achterkant van massief palissander. De top van alle gitaren is van massief Sitka sparren en alle modellen zijn voorzien van speciaal voor deze serie gemaakte en per model getunede Fishman PM voorversterker. Het uiterlijk is zeer verzorgd met zijn 60’s zwart-wit geblokte binding, slagplaat in wolkvorm en stijlvol vormgegeven kop met open stemmechanieken.

Gretsch
Bij Gretsch ging de aandacht onder andere uit naar de Streamliner serie elektrische gitaren. In 1998 kwam de Electromatic serie uit, een uitkomst voor gitaristen met een beperkt budget die toch graag zo’n coole gitaar wilde hebben. Met de Streamliner serie is een Gretsch nog makkelijker bereikbaar. De modellen varieren van de G2420T Single Cutaway Hollow Body tot de G2622 Center-Block Double Cutaway en de G2655 Center-Block Junior Double Cutaway, die allemaal beschikbaar zijn in een versie met stoptail brug of Bigsby. Voor deze serie heeft Gretsch de Broad’Tron elementen ontwikkeld. Deze humbuckers met hoge output beloven een stevig laag en midden frequentiegebied en een sprankelend hoog.


 

 

zoeken
zoeken