aanmelden
Bluesbreakers trio - audio bij de workshop in Gitarist 313
Licks van Eric Clapton, Peter Green en Mick Taylor uit hijn tijd bij John Mayall
Gitarist Extra 23-03-2017 11:03
Dit voorjaar is de inmiddels 83-jarige (!) John Mayall weer in de Benelux voor een aantal optredens. Zijn Bluesbreakers band heeft altijd als opleidingsinstituut gefunctioneerd voor bluesgitaargrootheden. In een workshop in Gitarist 313, april 2017 kijken we naar drie van de allergrootste: Eric Clapton, Peter Green en Mick Taylor. In het blad vind je de tabs en de noten, hier kun je horen hoe het moet klinken.

Onze Mayall-gitaristen zijn alle drie meesters in het combineren van de mineur- en majeurpentatonische ladder op precies de juiste plaatsen om bij de onderliggende akkoorden te passen. Je kunt natuurlijk een volkomen acceptabele solo spelen met alleen de mineurpentatonische ladder, maar voor wat verfijning kunnen we noten van majeurpentatonisch toevoegen. 

Beluister hier de audio om te horen hoe de voorbeeldpartijen moeten klinken. De licks van elke gitarist worden achter elkaar gespeeld, met steeds vier maten ertussen waar je zelf overheen kunt spelen.

Eric Clapton
De eerste lick bevat een aantal eenvoudig te spelen ideeën met een paar typische EC-versieringen, terwijl de tweede lick een aantal T-Bone Walker-achtige bends op de derde snaar laat zien. Een aantal klassieke Clapton double-stops volgen in voorbeeld 3. Lick 4 demonstreert hoe effectief het kan zijn om tussen mineur- en majeurpentatonisch te switchen.  

green

Peter Green
Het eerste voorbeeld laat zien hoe simpel mineurpentatonische ideeën tot leven gebracht kunnen worden. In lick 2 switchen we naar A majeurpentatonisch, waardoor de frase aangenaamd klinkt en de noten perfect bij het akkoord passen. Lick 3 laat zien hoe effectief het kan zijn om tussen de mineur- en majeurpentatonische ladder te bewegen over het A7 akkoord en lick 4 is een coole manier om door een turnaround te navigeren.

taylor

Mick Taylor
Lick 1 begint helemaal bij de zeventiende fret en vraagt daarom om meer controle. In voorbeeld 2 hoor je snelle hammer-ons en pull-offs, een handelsmerk van Mick Taylor. Lick 3 gebruikt noten van A mineur- en A majeurpentatonisch waarbij snel van positie wordt veranderd en voorbeeld 4 laat snelle trillers tussen twee noten horen, nog een handelsmerk van Mick Taylor.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com