Toonladder van de maand: majeurpentatonisch (vingerzetting 3)

Audio bij de workshop in Gitarist 306

Gitarist Extra 25-08-2016 10:08

In Gitarist 306, september 2016, vind je de noten en tabs bij deze workshop. Speel opgewekte countrylicks en Hendrix-achtige akkoordriffs met een veelgebruikte majeurpentatonische vingerzetting.

We hebben de majeurpentatonische ladder al eerder voorbij zien komen in deze rubriek en van de vijf vingerzettingen die er zijn, zijn we nu aangekomen bij nummer 3.

Dankzij de overeenkomsten tussen deze toonladder en het majeurakkoord kun je vrijwel altijd als je zo'n akkoord tegenkomt de majeurpentatonische ladder met succes gebruiken. Experimenteer met de voorbeeldriffs en -licks uit de workshop om een beetje gevoel te krijgen voor deze vingerzetting.

Beluister hier de audio om te horen hoe de voorbeeldpartijen moeten klinken. Van elk voorbeeld is er ook alleen een backingtrack waar je zelf overheen kunt spelen.

Eric’s Son John
Groepen van vijf noten zijn vaak lastig te voelen. Probeer de eerste noot van elke groep te benadrukken en vergeet niet dat alle noten precies even lang moeten zijn. 

Wind Cries Jimi
In dit voorbeeld kun je duidelijk zien hoe nauw akkoord en toonladder met elkaar verbonden zijn.

Brad Pays Lee
De majeurpentatonische toonladder leent zich perfect voor countrysolo’s. Deze lick in de stijl van Brad Paisley vraagt het nodige van je opdrukkunst. 

zoeken
zoeken