Vintage klappers bij Christie's NY op 4 december

Gitaren van Hendrix, Guthrie, Dylan en Entwistle te koop

Muzieknieuws 24-11-2006 13:09

Een Fender Stratocaster van Jimi Hendrix hoort tot de hebbedingen die Christie's New York zal veilen op 4 december as. in Rockefeller Plaza.

Heb je $ 100.000 rondslingeren en hou je van gitaren? Dan is een sunburst Stratocaster uit 1968 misschien iets voor jou. Deze gitaar met serienummer 244458 en halsdatum MAY69 zou in 1969 en 1970 eigendom zijn geweest van Jimi Hendrix zelf. Dat is althans de conclusie van vintagespecialist Richie Friedman, die de gitaar op verzoek van Christie's heeft onderzocht. De topkam van het rechtshandige model vertoont namelijk dezelfde sporen van aanpassing aan een linkshandige bespanning als andere Hendrix-gitaren, zoals de beroemde witte ‘Woodstock’ Stratocaster, die in 1990 maar liefst 198.000 Engelse ponden opbracht.

De sunburst Strat heeft een palissander toets, wat er op zou kunnen wijzen dat Hendrix deze gitaar wilde gebruiken in de studio (live gaf hij de voorkeur aan esdoorn). De gitaar wordt bovendien verkocht met de oorspronkelijke rechthoekige koffer met oranje pluchen binnenwerk. Het geheel is voorzien van een document van herkomst.

Andere interessante gitaren zijn de (vermoedelijk) door Regal in de jaren dertig gemaakte akoestische gitaar die eigendom is geweest van Woody Guthrie (inzet $ 50.000) en de akoestische Harmony Sovereign, die Bob Dylan begin jaren zeventig bespeelde tijdens diverse kampeertrips (inzet $ 20.000). Op een zwarte door Dylan gesigneerde Strat kun je al bieden vanaf $ 1500,-.

Een zwarte Fender Squier Bullet Stratocaster, met een door Bruce Springsteen gesigneerde after show pass uit 1981 op de body geplakt, moet minimaal $ 1000,- opbrengen. Hetzelfde geldt voor de blue sparkle Danelectro met op de body een door de SRV-man zelf gesigneerde backstage pass voor een Stevie Ray Vaughan & Double Trouble-show uit 1987. Een blauwe Squier Strat met handtekeningen van Velvet Underground-leden Lou Reed, John Cale en Moe Tucker is op voorhand de goedkoopste gitaar in de veiling: inzet is slechts $ 400,-.

Enige bas in de veiling is een Fender Telecaster Bass uit 1969 plus koffer die eigendom is geweest van Who-bassist John Entwistle. Hij heeft het instrument bespeeld in 1970 gedurende een Europese tournee. Verkoper van deze bas is Dale Peters, bassist van de James Gang, die destijds met The Who tourden (en die, inclusief Joe Walsh, sinds kort weer optreden - maar da's een ander verhaal).

Overige pop- en rockmemorabilia die worden geveild bij Christie's zijn o.a. een gitaarband van Jimi Hendrix (inzet $ 6000,-), handgeschreven tekstfragmenten van het Beatlesnummer Maxwell's Silver Hammer van Paul McCartney (inzet $ 200.000), een bandopname van zestig minuten interview met John Lennon uit 1974 (inzet $ 25.000) en items als kleding, foto's en gouden en platina platen.

Christie's biedt geïnteresseerden overigens de mogelijkheid om live online te bieden. Leuk! Registreer je op de site van Christie's www.christies.com - en hou als je gaat bieden rekening met het tijdverschil met New York.
zoeken
zoeken