AMC Amsterdam zoekt muzikanten

Onderzoek naar gehoor van jongeren

Muzieknieuws 18-09-2006 15:57

Het AMC Amsterdam is in samenwerking met het LUMC en TNO bezig met een groot wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van het gehoor van jongeren.

Voor deze studie zijn de onderzoekers op zoek naar deelnemers die:

  • Tussen de 18 en de 25 jaar oud zijn.
  • Geinteresseerd zijn in hun gehoor
  • Intensief een instrument bespelen of zingen in een band - vooral dames.
  • En/of ten minste één keer per week uitgaan naar een gelegenheid met harde muziek.
  • En/of gemiddeld één keer per week houseparty’s en dergelijke bezoeken.

Wat houdt het onderzoek in?

  • Een uitgebreide meting van het gehoor op het AMC.
  • Driemaal een korte meting van het gehoor tijdens het uitgaan of tijdens een bandrepetitie/-concert.
  • Een korte meting na de uitgaansnacht/bandrepetitie/-concert.
  • Een korte meting één week na de meting tijdens het uitgaan/bandrepetitie/-concert.

Wat levert dat op?
De eerste meting op het AMC wordt bij alle deelnemers uitgevoerd. Hiervoor krijg je € 20. Een aantal van de deelnemers zal ook uitgenodigd worden aan meting 2, 3 en 4 deel te nemen. Je kunt dus tot een maximum van € 80 verdienen. Speel je in een band? haal dan gerust ook de andere bandleden over om deel te nemen aan het onderzoek.

De metingen tijdens het uitgaan zullen hoogstwaarschijnlijk plaatsvinden in Club11 (bovenin het oude TPG-gebouw bij het Centraal Station in Amsterdam). De metingen vinden plaats in groepsverband. Tijdens deze metingen mag je geen alcohol drinken of drugs gebruiken.

Contact
Heb je interesse in deelname of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar noor.jansen@amc.nl met als onderwerp “onderzoek gehoor jongeren”. Vermeld ook je leeftijd, geslacht, hoe vaak en waar je doorgaans uitgaat, en je muzikale bezigheden.

Dove iPod-generatie
Doofheid is echter niet alleen een kwaal onder muzikanten. Wetenschappers vrezen dat de groeiende populariteit van mp3-spelers en andere audio-apparaten, inclusief mobiele telefoons, een grote bijdrage levert aan de toenemende doofheid bij jongeren in het algemeen. Onderzoeker Robert Novak van de Purdue Universiteit verklaarde onlangs:

"Jongeren gebruiken deze apparaten vandaag de dag steeds intensiever. Ze hebben de hele dag die doppen in. Dat is andere koek dan wanneer je alleen een mp3-speler tijdens het joggen aan hebt staan. We zien steeds vaker jonge mensen met 'oude oren'. Deze trend is alleen maar aan het stijgen sinds de introductie van de walkman, een paar decennia geleden."

Specialisten zien ook steeds meer mensen van in de dertig en veertig, dit zijn walkmangebruikers van het eerste uur, met tinnitus. Men hoort geluiden die er niet zijn, zoals oorsuizingen, fluiten of een bel. In Nederland heeft zo'n 10 procent van de mensen last van oorsuizingen. Sommige mensen ondervinden zoveel hinder van de kwaal, dat een normaal leven verstoord wordt.

zoeken
zoeken