Topgitaristen op North Sea Jazz 2016

Van pure jazz tot rock 'n soul

Muzieknieuws 09-06-2016 07:28

North Sea Jazz neemt bij onze redacteuren altijd een speciale plaats in. Andere zomerfestivals leveren natuurlijk ook heel veel goede muziek op, maar North Sea Jazz is voor ons toch dé plek om bijzondere muziek en muzikanten te leren kennen, in de meest uiteenlopende stijlen waarin gitaristen en bassisten meer kunnen en mogen laten zien. Benieuwd waar wij naar uitkijken het komende festival? Lees onderstaande tips!
Download ook het blokkenschema als pdf. Klik op het icoon bovenaan de linkerkolom.

Natuurlijk zijn we allereerst benieuwd naar het concert in de grote Nile-zaal (capaciteit: 10.000) van Joe Bonamassa, met zijn hommage aan zijn eigen gitaarhelden Eric Clapton, Jeff Beck en Jimmy Page, zie de workshop in de juli-editie van Gitarist, waarin Bonamassa haarfijn de stijlen van de drie ontleedt. North Sea Jazz loopt over van de blues dit jaar, sowieso.

Met Buddy Guy komt zelfs een van de belangrijkste grondleggers van de hedendaagse blues naar het festival. Op 79-jarige leeftijd staat hij nog altijd zijn mannetje. Vorig jaar kreeg hij een Grammy Award voor zijn gehele oeuvre en bracht hij het album Born To Play Guitar uit. Als speciale gast neemt hij zijn protegé Quinn Sullivan mee naar het festival, een jonge gitarist van 17 jaar.

Ook Walter Trout geeft acte de présence met een flinke dosis blues. Twee jaar terug was hij nog doodziek, en moest hij het North Sea Jazz concert afgelasten, maar nu is hij terug, met een nieuw album ‘Alive in Amsterdam’ in de zak, en zijn zoon Jon Trout in de band.

Woestijnblues is er ook, en niet de minste: de gitaren van het Malinese Songhoy Blues, Aliou Touré en Garba Touré, werken hypnotiserend.

Naast blues grossiert North Sea Jazz in de funkjazz en jazz ’n soul bands. Vintage Trouble is er zo een met Nalle Colt in de frontlinie. Bij hen misstaat de term rock ook niet, zeker ook door het spel van bassist Rick Barrio Dill. Rock ’n soul? Zie het interview in Gitarist 296. 

Als we het dan toch ook over bassisten gaan hebben? Thundercat natuurlijk! En Mark Kelley van The Roots, Anthony Jackson bij Hiromi en good old Verdine White bij E,W&F. Ook good old is Mark King bij Level 42. Naast natuurlijk een lange reeks contrabassisten, waarvan we hier alleen Abraham Miles Mosley bij Kamasi Washington willen noemen; sensationeel! O ja, en natuurlijk de 79-jarige Ron Carter die een duo-concert gaat doen met Pat Metheny.

Onverwacht is de komst van Steven Wilson. Met co-gitarist David Kilminster zal hij een toefje progrock aan het festival toevoegen. Zie Mijn Gitaarwereld in Gitarist 301.

De gitaristen van Snarky Puppy zijn altijd interessant. Onder leiding van bassist Michael League spelen Mark Lettieri, Bob Lanzetti, en Chris McQueen de meest veelzijdige partijen.

Opwindende electric jazz met nieuwe composities van een nieuw trio: Scofield, Mehldau, Guiliana. John Scofield zal zich van weer een andere kant laten zien! Zie het interview met Scofield in Gitarist 302, mei 2016.

Die andere kant toont Esperanza Spalding ook met haar Emily’s D + Evolution concert, dat je gerust muziektheater kunt noemen. Fascinerend hoe zij bassen, zingen en acteren combineert, met aan haar zijde de inventieve gitarist Matthew Stevens.

We zijn fan van Nguyen Le, die natuurlijk een enorme eigen carrière heeft (met tot nu toe 14 albums onder eigen naam), maar dit festival bassist Henri Texier ondersteunt. We hebben al een interviewafspraak staan, maar altijd spannend of het ook echt lukt in de hectiek van North Sea Jazz…

Nederlandse en Belgische gitaristen die in het oog springen: Bert Cools, die de soundscapes van drummer Mark Schilders’ Fabrik van gitaarlijnen maag voorzien. Rory Ronde mag twee keer aantreden: bij Ronald Snijders’ bijzondere project met de absurd virtuoze harpist Edmar Castaneda en ngoni-speler Bassekou Kouyaté, en bij het Teus Nobel Quintet Social Music. Corrie van Binsbergen’s nieuwste project is Vanbinsbergen Playstation: een octet van Nederlandse topmusici dat geen grenzen kent, geen stijlbeperkingen heeft, maar energiek, brutaal en speels speelt. Luister de Live maar eens! Marzio Scholten leidt de band Identikit (zie interview in Gitarist 290) en Ulco Bed is natuurlijk de vaste speelpartner van Candy Dulfer, die de Nile ongetwijfeld weer op z’n kop zal zetten. Jesse van Ruller is dit jaar te vinden bij de Maartje Meijer Band.

Op naar North Sea Jazz! 

www.northseajazz.nl  

zoeken
zoeken