NAMM Show 2017 - preview

Met Fender, Gretsch, DAngelico, Schecter, ESP, PRS & Breedlove

Merknieuws 16-01-2017 04:01

De NAMM Show is het hoogtepunt van het jaar op het gebied van gitaren, versterkers, effecten en accessoires. Op 19 januari zal de muziekinstrumentenindustrie zich voor het jaarlijkse evenement verzamelen in het enorme Convention Center in Anaheim, Californie. Gitarist zet alvast op een rij wat we verwachten te gaan zien.

Veel fabrikanten willen logischerwijs geen informatie prijsgeven vóór de NAMM plaatsvindt, zodat de lancering van een nieuw product in januari geheel als een verrassing komt. Er zijn echter al een paar aankondigingen gedaan en die vindt je hieronder.

Elektrische gitaren
Fender heeft al aangekondigd dat de aloude American Standard serie wordt vervangen door de nieuwe Professional serie, die ook in Amerika wordt gemaakt. In de serie vind je niet alleen de Stratocaster, Telecaster, Jazz- en Precision Bass, maar ook de Tele Deluxe, Jaguar en Jazzmaster. De gitaren hebben nieuwe elementen (V-Mod single coils of Shawbucker humbuckers, beide ontwikkeld door Tim Shaw), een deep C-halsprofiel en een treble-bleed functie op de volumeregelaar.

Gretsch heeft laten weten drie Falcon en Penguin modellen in een gelimiteerde oplage uit te brengen en met een signature te komen van Gene Vincents gitarist Cliff Gallup.

D’Angelico brengt zijn signaturemodel voor jazzgitarist Kurt Rosenwinkel uit in de Deluxe en Premier serie. Beide versies van deze Kurt Rosenwinkel SS hebben een sparren bovenblad (voor een heldere klank), die over de hele lengte wordt ondersteund door een center block voor een goede sustain. 


Metalgitaristen kunnen uitzien naar de Schecter Apocalypse zes- en zevensnarige modellen uitgevoerd in stemmig ‘rusty grey’.
En wie wat meer kleur wil kan terecht bij ESP die met de Cult ‘86 een tribute uitbrengt naar de gitaar waarmee Vernon Reid bij Living Colour begon.


Versterkers
Naast uitbreiding bij Blackstar en Fender (bluetoothversterker met bijbehorende apps) verwachten we dat PRS hoge ogen zal gooien met zijn exclusieve J-MOD 100 John Mayer signatureversterker, die de naamgever waarschijnlijk zelf komt presenteren. Verwacht een flinke bedrag op het prijskaartje. Dat zal echter niet gelden voor die andere nieuwe PRS versterker, de Sonzera. Deze betaalbare tweekanaals buizenversterker wordt in drie versies uitgebracht: een 20 watt combo en een 50 watt combo en top. De kanalen hebben ieder een eigen driebands EQ sectie. De schakelbare springreverb is voor de 20-watter globaal, en voor de 50 watt modellen per kanaal in te stellen. 


Akoestische gitaren
Op akoestisch gebied verwachten we veel nieuws, met iets interessants van Taylor voor de instapmarkt en maar liefst 24 nieuwe modellen van Gibson Acoustic. Ook Martin zal met nieuws komen op het gebied van gitaren en ukeleles. Martin maakt in 2017 al 100 jaar ukeleles en daarom brengen ze drie nieuwe modellen uit: de Style 3 Centennial Uke, de Style 1 Centennial Uke en de 0X Uke Bamboo Natural. Van de eerste twee modellen worden maar 100 stuks gemaakt, de derde zal breder verkrijgbaar zijn en is gemaakt van een high pressure laminate met bamboo tekening. Dat ukeleles serieuze intrumenten zijn, bewijst de Style 3 met een prijs van maar liefst 2999 dollar.

Breedlove voegt met de Concerto een nieuwe bodyvorm aan zijn catalogus toe. Daarnaast breiden ze de Persuit Exotic serie uit met drie nieuwe modellen die een krans en achterblad hebben van Koa, Mirtlewood en Cocobolo. Helemaal nieuw is de Stage Exotic serie die bestaat uit drie elektro-akoestische gitaren met een sitka sparren top en krans en achterblad van Koa, Mirtlewood en Ziricote. Deze laatste lijkt erg op het schaarse Braziliaanse palissander. 

Gitaristen
De NAMM Show gaat niet alleen over spullen, je kunt ook zo tegen bekende muzikanten aanlopen in de drukke gangpaden. Grote kans dat Marty Friedman aanwezig is om zijn nieuwe Jackson te promoten en John Petrucci zijn 2017 signatures komt tonen. In ieder geval zal Aerosmith gitarist Joe Perry geëerd worden met de Les Paul Award tijdens de jaarlijkse TEC (Technical Excellence & Creativity) Award uitreikingen.

In onze volgende Gitarist-editie kun je ons uitgebreide NAMM verslag lezen, maar deze week zullen we ook al veel nieuws publiceren op deze website, onze Facebookpaginaen via Twitter

zoeken
zoeken