Exclusieve primeur single Rik Emmett

Nieuwe single met James LaBrie van Dream Theater

Muzieknieuws 12-10-2016 17:01

Triumph-frontman Rik Emmett brengt op 11 november zijn nieuwe album ‘RES9’ uit. Gitarist biedt vandaag in samenwerking met Mascot Records exclusief de primeur aan van de nieuwe single I Sing, waarop de Canadese zanger/gitarist de vocalen deelt met Dream Theater-zanger James LaBrie.

Luister hier naar de nieuwe single I Sing. 



“Alles viel op zijn plek toen James zijn zang opnam”, licht Emmett de statige, melodieuze rockballade toe. “En het ging helemaal over the top toen Dave Dunlop zijn gitaarsolo aan het einde toevoegde. Het was een lastig nummer om te mixen, maar als het dan eindelijk het epische formaat en de stijl aanneemt die je in je hoofd had toen je het nummer schreef, is dat iets prachtigs.”

Emmett maakte in de tweede helft van de jaren zeventig furore met het Canadese rocktrio Triumph. De critici liepen niet weg met de band, ondanks de kwaliteiten van de muzikanten en van Emmett in het bijzonder; ieder Triumph-album bevatte wel een klassiek gitaarstuk. Het trio had eind jaren zeventig een bescheiden hitje met Lay It On The Line, maar het succes van dat andere Canadese rocktrio – Rush – bleef uit.

Eind jaren tachtig verliet Emmett de band en begon hij een solocarrière. Naast de melodieuze hardrock waar hij in Triumph om bekend stond, liet hij op zijn solowerk horen ook overweg te kunnen met jazz, blues, bluegrass, flamenco en klassieke muziek. Als soloartiest en als duo met gitarist Dave Dunlop won hij enkele Canadian Smooth Jazz Awards.

De oorspronkelijke bezetting van Triumph – Emmett, zanger/drummer Gil Moore en bassist/toetsenist Michael Levine – nam na ‘Surveillance’ (1987) niets meer op, maar in 2008 speelde het drietal, aangevuld met Dunlop, twee keer live. De eerste studio-opname waarop alle drie de heren te horen is zal ook op ‘RES9’ staan: op bonustrack Grand Parade wordt Emmett begeleid door Moore en Levine.

Dat zijn echter niet de enige gerenommeerde gasten op het album; Rush-gitarist Alex Lifeson verleent zijn medewerking aan het eind vorige maand verschenen Human Race en slotnummer End Of The Line, waarop ook LaBrie weer te horen is. Toch is het vooral Emmett’s begeleidingsband RESolution 9 – bassist/toetsenist Steve Skingley, drummer Paul DeLong en gitarist Dave Dunlop – die met de voorman de sound op ‘RES9’ bepaalt. Het kwartet kan goed uit de voeten met de melodieuze, soms bluesy hardrock en knap opgebouwde powerballads waar het album vol mee staat. Zowel Emmett als Dunlop zorgt voor spetterend leadgitaarwerk. (Kevin Pasman)

‘RES9’ verschijnt op 11 november via Mascot Records.
Klik hier voor pre-order van het album.

Bekijk hier de trailer van het album. 

 

 

En de lyric video van de eerste single Human Race: 

zoeken
zoeken