Supersonic Blues Machine: zo speel je de blues!

Exclusieve video's Walter Trout en Robben Ford bij de workshops in Gitarist 307

Gitarist Extra 23-09-2016 11:09

Wat krijg je als je gitaartoppers Billy Gibbons, Lance Lopez, Walter Trout, Steve Lukather en Robben Ford samen de blues laat spelen? Supersonic Blues Machine! Deze nieuwe supergroep bracht eerder dit jaar een album uit en deed tot nu toe een handvol optredens. In Gitarist 307, oktober 2016 spreken we alle vijf de gitaristen over toon, techniek en natuurlijk het allerbelangrijkste: de oneindige kracht van de blues. Walter Trout en Robben Ford waren daarnaast nog bereid verschillende van hun technieken voor de camera te demonstreren. De resulterende video's kun je hier zien. Een aantal licks uit deze demo's vind je in het blad in tabs en noten uitgeschreven en kun je hier ook als aparte audiofiles horen.


Walter Trout
Walter Trout vocht na een levertransplantatie als een leeuw om zijn spel weer terug te krijgen. Hier deelt hij zijn gitaarkennis, van licks in de stijl van BB King tot het combineren van mineur- en majeurpentatonische ladders.

Voorbeeld 1
Walter laat ons eerst een kenmerkende lick zien die hij speelt in de derde positie, in G.

Voorbeeld 2
Walter begint met een door BB King geïnspireerde lick in G majeurpentatonisch om vervolgens af te dalen naar de derde positie en de mineurpentatonische vingerzetting die we ook zagen in het eerste voorbeeld.

Voorbeeld 3
Hier is een andere interessante manier om majeur- en mineurpentatonisch met elkaar te combineren.

Robben Ford
Robben Ford speelt met hart en ziel en zijn stijl beslaat het gebied van blues, jazz en rock. Hier deelt hij een aantal concepten met ons die je zullen helpen creatiever te spelen.

Voorbeeld 1
Robben vertelt dat hij solo’s graag begint met deze kleine frase.

Voorbeeld 2
Robben gebruikt bijna dezelfde frase voor de overgang naar het IV akkoord (A), maar eindigt met de noten A en E omdat die passen bij het nieuwe A akkoord.

Voorbeeld 3
Deze lick speel je met fingerpicking of hybrid-picking om de afgedempte losse, lage E-snaar onder de licks op de hoge snaren te spelen. 

Voorbeeld 4
Zoals Robben zegt, je kunt een hele lading nieuwe ideeën krijgen door alleen maar de ritmes van je favoriete licks te veranderen. 

Voorbeeld 5
In dit langere voorbeeld brengt Robben enkele van de behandelde concepten in de praktijk.