Scotty Moore: rockabilly revolutionair

Audio bij de workshop in Gitarist 306

Gitarist Extra 25-08-2016 08:08

In Gitarist 306, september 2016 kijken we terug op het leven van Elvis Presley's eerste gitarist Scotty Moore, die in juni overleed. Hij is de held die andere gitaarhelden ernstig zullen missen. Moore’s revolutionaire rockabillystijl combineerde het fingerpicken van Chet Atkins met jazzy akkoorden en bluesy tweeklanken. Aansluitend op de feature analyseren we in het blad Moore's gitaarspel. Hier vind je de audiovoorbeelden bij deze workshop.

We hebben het allemaal wel eens gehad over wie het verdient om tot de meest invloedrijke gitaristen aller tijden gerekend te worden en bijna altijd worden dan de namen genoemd van Hendrix of Van Halen, Clapton of Vai. Maar zou elk van die gitaristen ook zo hebben geklonken zonder het pionierswerk van Scotty Moore op Elvis Presley’s Sun-sessies uit 1954-55? In de workshop in het blad bestuderen we de technieken die van Scotty Moore de godfather van de rock ’n’ roll maakten. Hier kun je horen hoe het moet klinken. 

Voorbeeld 1
Dit is de klassieke rockabillyriff. Gebaseerd op een open E akkoord, maar ook met een hint van A. 

Voorbeeld 2
Dit voorbeeld bestaat uit de eerste vier maten van een twaalfmatenschema in E. We beginnen met een boogieriff op de laagste snaren, gevolgd door een solorun.

Voorbeeld 3
Dit voorbeeld kan ook worden gespeeld over de eerste vier maten van een twaalfmatenschema. We gebruiken hier tweeklanken - twee noten tegelijk, gespeeld op een melodische manier.  

Voorbeeld 4
We sluiten af met een flitsende run in C majeur.

Kijk voor wat extra inspiratie naar twee video's waarin de maestro zelf in actie komt.

Elvis met Scotty Moore in een glansrol met Ready Teddy in de Ed Sullivan Show, 9 september 1956, zestig jaar geleden!

En in 1957 met Hound Dog.

zoeken
zoeken