aanmelden
Robbie Robertsons Last Waltz Strat
Video bij de feature in Gitarist 316
Gitarist Extra 22-06-2017 09:06
In Gitarist 316, juli 2017 praten we met Robbie Robertson over zijn met brons beklede 1954 Strat die hij gebruikte bij The Last Waltz, het fameuze afscheidsconcert van The Band uit 1976. Bekijk hier die bijzondere gitaar plus nog een aantal andere instrumenten die Robertson die avond in zijn handen hield.

Op die gedenkwaardige avond in november 1976 deelden Roberston en The Band vijf uur lang het podium met Bob Dylan, Eric Clapton en Muddy Waters - naast Joni Mitchell, Neil Young, Dr John, Van Morrison en vrijwel alle andere rockmuzikanten die er toe deden in de jaren zeventig.

Om de avond nog meer cachet te geven besloot Roberston een van zijn Strats (een '54'er nog wel!) te laten afwerken in brons. Dit gaf de gitaar behalve een andere look (en gewicht!) ook een ander geluid. In de eerste twee video's zie je Robertson de bronzen Strat bespelen in het Dylan-nummer I Shall Be Released en in The Night They Drove Old Dixie Down.  


Maar dit was niet de enige Stratocaster die Robbie Robertson die avond gebruikte: we zien hem ook op een gemodificeerde sunburst Strat spelen. 

“Dat was zo’n (tweekleuren) sunburst Strat zonder rood erin, alleen bruin en geel. Ze noemen dat een Moonburst omdat hij er anders uitziet en klinkt. Ik koos die gitaar omdat er geen vibrato op zit. De brug was gewoon plat (hard tail) zodat je niet de hele tijd hoeft te stemmen. Ik heb hem cadeau gedaan aan Martin Scorsese voor het filmen van The Last Waltz."

Robbertson gebruikte de Moonburst Strat o.a. op Helpless van Neil Young. 


Nog een opvallende gitaar die Roberston tijdens The Last Waltz gebruikte was een kersenrode dubbelhals gitaar/mandoline. Deze '61 Gibson EMS-1235 was voorzien van een Bigsby vibrato en werd o.a. gebruikt in The Weight, waarbij The Band vocale ondersteuning kreeg van The Staples Singers.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com